Het Belang van Limburg

“Lag met een gebroken rug tussen de doden”

- Chris NELIS

MATARAM - De tol van de aardbeving op het Indonesisc­he eiland Lombok blijft oplopen. De teller staat al op 460 doden en 7.800 gewonden, en nog zijn de verwoestin­gen die de schok op 5 augustus heeft aangericht niet volledig te overzien. Er is voor 440 miljoen euro schade en meer dan 417.000 mensen verloren hun huis. Natalie Vandersmis­sen (40), een rugzaktoer­iste uit SintTruide­n, was bijna één van die statistiek­en. “Ik lag onder een betonnen muur, met gebroken rugwervels. Overal zag ik mensen sterven”, vertelt Natalie, die nu in het ZOL in Genk van haar verwonding­en herstelt.

maakte samen met haar vriendin Cindy Vandevoort (42) een rugzaktrip door Indonesië. “Onze reis liep ten einde, tot slot wilden we eens echt gaan ontspannen in een resort op een eiland ten noorden van Lom- vertelt de Truiense vanop haar ziekbed. “Daar is ’s avonds de aarde beginnen beven, steeds harder. De elektricit­eit viel uit, het was aardedonke­r. We zijn naar buiten gevlucht, en daar is de betonnen muur van

de buiNatalie tendouche op me gevallen.” Natalie kon zich niet meer bewegen onder het puin, enkel om hulp roepen. “Na lang zoeken met een zaklamp heeft Cindy me gevonden. Ze heeft die muur van zeker honderd kilo opgetild, ik snap nog altijd niet hoe ze dat gedaan heeft. Daarna is ze hulp gaan zoeken bij drie Spaanse toeristen. Ze hebben me op een veldbedje gelegd en me door kleine steegjes gedragen, op zoek naar hulpverlen­ers. En intussen bleef de aarde beven.”

Vluchtelin­gen

De Limburgse werd naar een pleintje gebracht, waar een dokter onmiddelli­jk vaststelde dat ze enkele

gebroken rugbok”,

wervels had. “Ik lag er tussen de lichamen, de mensen links en rechts van mij waren al dood. Overal hoorde je gewonden schreeuwen van de pijn. Cindy was intussen hulp gaan zoeken, ik heb de hele nacht alleen op dat plein gelegen. Pas tegen de ochtend arriveerde­n twee chirurgen met helikopter­s. Maar meer dan pijnstille­rs geven konden die mensen daar ook niet doen.” Intussen brak rondom haar de hel los. “Er waren 7.000 mensen op de vlucht geslagen voor de schokken.

Een deel van hen was de bergen in gerend uit vrees voor een tsunami. Een ander

wilde met de boot het eiland verlaten. Maar er waren maar drie boten, en in elke boot was maar plaats voor vijftig mensen. Er waren wel ferry’s maar die vroegen de tienvoudig­e prijs aan wie wilde vluchten.”

Naschok

Uiteindeli­jk werd Natalie met haar gebroken rug overgebrac­ht naar het ziekenhuis van Lombok. “Ook daar was het één grote chaos. De dokters kwamen handen te kort, de toestroom van slachtoffe­rs was gewoon te groot. Ik zag kinderen met geamputeer­de vingers, mensen zonder ogen... En opnieuw onnoemelij­k veel doden. Verschrikk­elijk.”

Intussen bleven de naschokken de regio treffen, 355 in totaal. “Toen een erg zware naschok het ziekenhuis deed daveren, is iedereen opnieuw geëvacueer­d. Ik wilde nadien niet meer naar binnen. Het was een vreselijke plek.”

Uiteindeli­jk slaagde vriendin Cindy erin Natalies vader en vriend te contactere­n. “Zij hebben meteen alles in gang gezet om mij daar weg te halen. Gelukkig waren we goed verzedeel kerd. Een ambulance is mij komen ophalen en heeft mij rechtstree­ks naar de luchthaven gebracht. Daar stond al een jet klaar om mij over te vliegen naar Singapore. Daar kwam ik terecht in een luxezieken­huis, compleet het tegenoverg­estelde van de ellende waar ik vandaan kwam. Een team van dokters heeft zich over mij ontfermd en een dag later was ik al geopereerd: acht bouten in mijn rug.” Intussen herstelt Natalie in het ZOL van haar verwonding­en, en van de nachtmerri­e die nog altijd realiteit is voor honderddui­zenden Indonesiër­s. “Ik ben er uitgeraakt, maar ik vind het echt erg dat zoveel mensen op Lombok niet kunnen terugvalle­n op de hulp die ik heb gekregen. Voor mij zullen er nog enkele maanden revalidati­e volgen. Maar wat daar gebeurd is zal mij voor de rest van mijn leven bijblijven.”

 ?? FOTO CN ?? Natalie Vandersmis­sen.
FOTO CN Natalie Vandersmis­sen.
 ??  ??
 ?? FOTO CN ?? Na de hel van Lombok wordt Natalie Vandersmis­sen met een gebroken rug overgebrac­ht naar het ziekenhuis van Singapore. “Verschrikk­elijk dat zoveel mensen op Lombok niet kunnen terugvalle­n op de hulp die ik heb gekregen.”
FOTO CN Na de hel van Lombok wordt Natalie Vandersmis­sen met een gebroken rug overgebrac­ht naar het ziekenhuis van Singapore. “Verschrikk­elijk dat zoveel mensen op Lombok niet kunnen terugvalle­n op de hulp die ik heb gekregen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium