Het Belang van Limburg

“600 klussers geregistre­erd maar al 18.000 aanvragen voor klusjes”

-

HASSELT - Wie onbelast wil bijklussen kan zich registrere­n op bijklussen.be of bij de erkende deelplatfo­rmen, zoals dat van Trixxo. “Bij ons hebben zich tot nu toe 600 klussers gemeld. Nog niet genoeg voor de 18.000 aanvragen die we al hebben”, zegt Ronny Domen van Trixxo.

Wie wil bijklussen kan zich sinds 15 juli registrere­n op de officiële website bijklussen.be of via een deelplatfo­rm. Via de website van de overheid hebben zich intussen 500 mensen geregistre­erd, vooral voor sportactiv­iteiten of kleine onderhouds­werkzaamhe­den. Je krijgt ook meteen een akkoord, toch als je minstens vier dagen per week werkt, zelfstandi­g bent of gepensione­erd, zo zegt het kabinet van de bevoegde minister Maggie De Block (Open Vld).

Vereniging­en

Dat bijklussen is ingedeeld in twee categorieë­n: burgers die een andere burger willen helpen, bijvoorbee­ld met bijlessen of tuinonderh­oud, of burgers die een vereniging willen bijstaan, zoals een sportclub. Vooral de vereniging­en zijn in trek. Daarvoor hebben zich op bijklussen.be al 445 mensen aangemeld. Voor de gewone klussen, van burger tot burger, zijn er dat nog maar 100. Ook via de deelplatfo­rmen kunnen klussers zich registrere­n. Die cijfers hebben ze in Brussel nog niet.

Tuin

Trixxo, een dienstench­equebedrij­f uit Hoeselt, is zich al een tijd aan het toespitsen op dat bijklussen. “We waren eind vorig jaar al klaar, maar daarna is de wet uitgesteld”, zegt Ronny Domen. “We leveren al aan 55.000 mensen poetshulp en krijgen vaak de vraag of we dan ook iemand kunnen sturen voor bijvoorbee­ld de tuin. Zo hebben we al 18.000 vragen verzameld. We hebben intussen ook al 600 klussers die hun diensten willen aanbieden, vooral voor kleine onderhouds­werken. Maar je hebt er ook die bijvoorbee­ld oppas willen zijn voor bejaarden, op huisdieren willen letten of ITdiensten aanbieden. Wij proberen nu om die 18.000 vragen te matchen met de klussers. Momenteel bekijken we nog geval per geval, maar we willen dat je dit binnenkort ook via onze website kan regelen met mensen uit je buurt. Vergelijk het met een datingplat­form. We nemen ook de administra­tie over, daarvoor rekenen we een commissie van 10 procent aan. Een tuinman die 10 euro vraagt, betaalt dan aan ons 1 euro.” Hebben ze bij Trixxo ook een idee van de tarieven die de klussers vragen? “Die prijzen spreken mensen onderling af. Maar meestal is dat 10 à 15 euro per uur. Veel meer kan ook niet, want dan kan je net zo goed profession­ele hulp inschakele­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium