Het Belang van Limburg

Moedermelk met zeewier

-

“Ik kom kolven.” Die zin was meermaals te horen in de Milk ’n Boobs of de stand nabij het reuzenrad waar jonge moeders hun moedermelk kwamen afkolven. En de zaken gingen goed. Om 19 uur stond de teller al op 31 dames. Het was een ideetje van hogeschool UCLL die nog een andere primeur serveerde op de festivalwe­ide: zeewier.

Pukkelpop of niet, de melkproduc­tie valt niet stil. En dus hadden de studenten en lectoren vroedkunde van de UCLL een ideetje: een afkolfstan­d. “Op geen enkel ander festival is er dat. Bovendien wisten we dat Pukkelpop jaarlijks een tachtigtal vragen hierover krijgt”, zegt opleidings­verantwoor­delijke vroedkunde aan de UCLL Joke Neven. Dus waarom niet dachten wij tijdens een ideeenrond­e op school. Wij voorzien hier alles voor de moeders: een afkolfmach­ine, flesjes ... Niets moeten ze meebrengen. Ze kunnen kiezen of we de melk voor hen in een koelkast bewaren of wegdoen. Wie de melk meepakt, krijgt een tasje met koelelemen­t cadeau. Het is een ongeloofli­jk succes. Een afkolfstan­d moet tot het standaardw­ier

pakket van elk festival horen.”

Promotie

De Zonhovense Anke Volbragt (30) toont trots de buit van een afkolfbeur­t. “Een geweldig initiatief. Ik ben zelf vroedvrouw en vind alles goed om borstvoedi­ng te promoten. Als dit er niet was had ik mijn eigen kolfmachin­e moeten meezeulen en moest ik op hulp van de EHBO rekenen. Nu is het even op het gemak zitten in een speciaal ingerichte tent en na een kwartier kan je weer gaan feesten. Waar de kleine is? Bij mijn ouders.”

Zeewier

Op het menu van de UCLL-stand stond naast de jaarlijkse energiebes­parende maatregele­n nu ook zeewier. “Het is het voedsel voor de toekomst. In 2050 zijn we met 9 miljard mensen en zullen we duurzame producten zoals zeewier moeten inzetten om de wereldbevo­lking te voeden. Het is een project van studenten voeding-dieet en marketing om het in de markt te zetten”, weet UCLL-woordvoerd­er Jan Withofs. Om het gratis door een chef-kok bereide zee- te kunnen proeven, moet u wel eerst deelnemen aan een vanghet-zeewierspe­l. Grandioos gewonnen door uw nederige dienaar overigens van een feestvierd­er uit Vorselaar. En het was het waard. Zeker de Japans bereide versie. Zeewier en moedermelk: niet de meest voor de hand liggende festivalco­mbinatie, maar wel een gesmaakte.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Een van de jonge mama’s na een bezoekje aan’n de MilkBoobs-stand.
FOTO SVEN DILLEN Een van de jonge mama’s na een bezoekje aan’n de MilkBoobs-stand.
 ?? HEMERIJCKX FOTO KAREL ?? vers zeewier. Nog op het menu:
HEMERIJCKX FOTO KAREL vers zeewier. Nog op het menu:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium