Het Belang van Limburg

Kledingket­en JBC stapt in de herbruikba­re luier

Omzet holding boven JBC daalt, operatione­el verlies stijgt

- Guido CLOOSTERMA­NS

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Claes Retail Group, de holding boven de kledingket­ens JBC en Mayerline, heeft een participat­ie genomen in de jonge West-Vlaamse verhuurder van herbruikba­re luiers Washcot. Dat heeft CEO Bart Claes gezegd naar aanleiding van de bekendmaki­ng van de resultaten over het boekjaar 2017. De kledinggro­ep zag zijn omzet met 6,5 procent dalen en moest een operatione­el verlies incasseren van 17,5 miljoen euro.

Wegwerplui­ers zijn gemakkelij­k en handig, maar er komt ook steeds meer kritiek op de afvalberg die ze veroorzake­n. Herbruikba­re luiers zijn niet langer een stukje nostalgie naar vervlogen tijden, maar een reëel en bruikbaar alternatie­f.

Het West-Vlaamse bedrijfje Washcot startte in 2015 vanuit Harelbeke met een verhuurser­vice van herbruikba­re katoenen luiers. De luiers worden aan huis geleverd en de gebruikte exemplaren worden elke week aan huis opgehaald. Na een grondige wasbeurt kunnen ze opnieuw worden gebruikt.

Gestart vanuit West-Vlaanderen heeft Washcot zijn service uitgerold in een groot deel van Vlaanderen. Dankzij de minderheid­sparticipa­tie van Claes Retail Group kan Washcot zijn voetafdruk nog verder vergroten. “Naast een gemeenscha­ppelijk doelpublie­k delen JBC en Washcot ook een hart voor duurzaamhe­id, een langetermi­jnvisie en vooral de goesting om te ondernemen”, aldus Bart Claes, die eraan toevoegt dat JBC de producten van Washcot in het najaar actief gaat promoten.

Prijsverla­gingen

Claes Retail Group realiseerd­e vorig jaar een omzet van 267,9 miljoen euro, een daling met 6,5 procent in vergelijki­ng met een jaar eerder, toen een omzet van 286,8 miljoen euro (237 miljoen zonder BTW) werd geboekt. Volgens topman Bart Claes is de daling van de omzet vooral te wijten aan de prijsverla­gingen die JBC vorig jaar heeft doorgevoer­d. “De prijs van onze producten gaat naar beneden, maar de kwaliteit blijft onverander­d. Op die manier zijn we erin geslaagd om het aantal klanten te behouden en evenveel stuks te verkopen, maar de lagere prijzen hebben ook gezorgd voor een lagere omzet.” De prijsverla­gingen, die werden gerealisee­rd door een betere bundeling van de inkooporde­rs en door efficiënte­r omspringen met grondstoff­en, waren volgens Bart Claes noodzakeli­jk. “We hebben het bestedings­gedrag van consumente­n de voorbije jaren zien veranderen. De consument geeft vandaag meer uit aan communicat­ie en multimedia en gaat al eens een keer meer op vakantie. Dat heeft zijn impact op het budget voor kleding.”

E-commerce

De cijfers stonden ook vorig jaar onder druk. Claes Retail Group sloot het jaar af met een positieve operatione­le kasstroom van 5,8 miljoen euro, maar zag het operatione­le verlies stijgen van 11,5 miljoen euro naar 17,5 miljoen euro. Het nettoverli­es bedroeg 19 miljoen euro, tegenover 11,5 miljoen euro een jaar eerder. “JBC blijft hoe dan ook investeren”, aldus Bart Claes. “Anders betalen we op termijn de rekening dubbel. JBC blijft investeren in duurzame productie en in kwalitatie­ve kleding, maar evenzeer in de winkels. Zo loopt er momenteel in het Waasland Shoppingce­nter een pilootproj­ect dat zowel ouders als kinderen een aangename winkelerva­ring moet bezorgen.”

Goed nieuws was er over de webwinkel van JBC. De online verkoop steeg met bijna 50 procent en is goed voor 7 à 8 procent van de totale omzet. Ook bij Mayerline zit de online verkoop in de lift. Bart Claes: “De JBC-webshop is vrij snel onze grootste winkel geworden.”

Claes Retail Group heeft in België en Luxemburg 132 JBC-winkels. In Duitsland zijn er zeven verkooppun­ten. Van de keten Mayerline zijn er 61, waarvan 16 in een vestiging van de Inno. Vorig jaar werden vier winkels gesloten.

We hebben het bestedings­gedrag van de consument de voorbije jaren zien veranderen

Bart CLAES Claes Retail Group

 ?? FOTO KRIS VAN DE SANDE ?? Consumente­n investeren volgens JBC meer in reizen en multimedia en minder in kleding.
FOTO KRIS VAN DE SANDE Consumente­n investeren volgens JBC meer in reizen en multimedia en minder in kleding.
 ?? FOTO FILIP VAN ROE ??
FOTO FILIP VAN ROE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium