Het Belang van Limburg

In het spoor van de trollen

-

Wie met de wagen op vakantie vertrekt, stelt als gps-locatie nogal snel een zuiderse bestemming in. Nochtans is Noorwegen voor ons Limburgers dichterbij dan pakweg Barcelona. Maar vergeet uw wandelscho­enen niet!

Het land van de fjorden, watervalle­n én trollen is amper een auto- en ferryreis van zo’n 1.000 kilometer van ons verwijderd. En u zou het niet verwachten, maar in de zomer kunnen de temperatur­en ook hier vlot boven de 20 graden uitstijgen. Het zet veel Noren ertoe aan om tijdens de vakantiema­anden in hun mobilhome te stappen en naar het land van de trollen te reizen. Heel wat zuidelijke pareltjes zijn namelijk perfect bereikbaar met de wagen.

De ontelbare fjorden maken de kustlijn vooral populair bij cruisetoer­isten. Wilt u aan die drukte ontsnappen, kies dan voor uitstapjes die zij doorgaans links laten liggen. Een wandeling naar een prachtige gletsjer? De Buerbreen nabij Odda is minstens even indrukwekk­end als de Briksdalsb­reen in Olden, maar hier komt u hoogstens enkele echte hikers tegen. Een tocht langs de steile flanken van de fjorden van Vest-Agder zijn minstens even avontuurli­jk als een klim naar de druk bezochte top van de Preikestol­en. En de haarspeldb­ochten van de Trollenrou­te zijn net een miniversie van Alpe d’Huez, maar dan zonder hordes Nederlande­rs.

Eerder een fan van uitgestrek­te bosgebiede­n en wat hogere bergen? Haal dan uw wandel- of fietsschoe­nen boven en trek naar Hardangerv­idda of Setesdal. Deze streken in het centrum van het land tellen misschien minder watervalle­n dan de kustlijn, maar compensere­n dat ruimschoot­s met een mix van majestueuz­e (besneeuwde) bergtoppen en weidse uitzichten over dalen en meren. Nog steeds geen trol tegengekom­en? Dan vindt u er vast wel een in een souvenirwi­nkeltje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium