Het Belang van Limburg

Sainz naar McLaren

KANSEN VAN VANDOORNE OP EEN ZITJE SLINKEN

- Marc CORNELISSE­N

F1-rijder Carlos Sainz rijdt het komende seizoen voor McLaren-Renault. Twee dagen nadat landgenoot en jeugdidool Fernando Alonso zijn afscheid aankondigd­e, maakte McLaren hem als opvolger bekend. Voor Stoffel Vandoorne is dat geen goed nieuws.

Een kinderdroo­m is het, zei Carlos Sainz (23). Voor McLaren rijden, en Alonso opvolgen. De waarheid is dat het meerjarenc­ontract een degradatie is. Sainz begon zijn F1-carrière bij Toro Rosso aan de zijde van Max Verstappen. Even waren ze elkaars evenknie, maar al snel nam Verstappen de bovenhand. De Maaseikena­ar werd dan ook gepromovee­rd naar Red Bull, Sainz bleef in het B-team Toro Rosso. Dit jaar rijdt de Spanjaard, zoon van de gelijknami­ge rally- en Dakarkampi­oen, voor Renault. Hij is daar op uitleenbas­is, met een contract met Red Bull. Maar nu daar een topzitje vrijkomt (omdat Daniel Ricciardo naar Renault vertrekt) wordt Sainz niet teruggeroe­pen. Gepasseerd bij Red Bull én Renault, dat moet pijn doen voor de fiere Spanjaard. McLaren schat hem - ongetwijfe­ld op voorspraak van Alonso wel zwaar genoeg in om het team te dragen. Hij komt over met vier jaar F1-ervaring en na enkele sterke races in de buik van het peloton, met een vierde plaats als beste resultaat. Bij Renault heeft hij trouwens Hasselaar Karel Loos als race-ingenieur.

Hoop voor Stoffel Vandoorne

Wat betekent deze deal voor Stoffel Vandoorne (26), die op twee jaar in de F1 kan bogen? Officieel blijft onze landgenoot in de running voor het andere zitje, maar drie andere namen worden veel vaker geciteerd. Esteban Ocon (21 jaar en Mercedes-protégé), Lando Norris (18 jaar en jeugdprodu­ct van McLaren) en Sergio Perez (28 jaar, ervaren en betrouwbaa­r, en gevolgd door zware sponsors). Alle drie hebben nog andere (en betere?) opties, zodat er nog altijd een sprankel hoop rest dat Vandoorne ook volgend seizoen voor McLaren rijdt. Bij andere teams zijn zijn kansen erg beperkt.

Toro Rosso

Dat Red Bull Sainz laat gaan, betekent wellicht dat de Fransman Pierre Gasly de plaats naast Verstappen krijgt. Dat zou betekenen dat er nog twee vacatures zijn bij Toro Rosso. Lando Norris wordt (ook daar) het meest genoemd.

 ?? FOTO HBVL. ?? Carlos Sainz (links) moet het team van McLaren dragen.
FOTO HBVL. Carlos Sainz (links) moet het team van McLaren dragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium