Het Belang van Limburg

Meer spoorloper­s dan ooit ondanks campagnes

- Johnny GEURTS

“Met 415 officieel gemelde spoorloper­s in de eerste zes maanden van dit jaar, vestigt ons land een triest record.” Dat zegde Infrabel-woordvoerd­er Frédéric Petit.

De cijfers werden bekendgema­akt tijdens Pukkelpop. Niet toevallig, want het station en omgeving in Kiewit zijn één van de ‘hotspots’ in ons land. “Tijdens het festival wijzen we jongeren op de gevaren van spoorlopen. We stellen er trampoline­s op waar de jongeren gekke sprongen kunnen maken. Er worden foto’s gemaakt en ze krijgen een badge met hun beeld. Maar belangrijk­er is dat ze op een grote muur hun engagement onderschri­jven om nooit aan spoorlopen te doen”, zegt Petit.

“Ondanks alle maatregele­n is het aantal spoorloper­s in het eerste semester van 2018 nog licht gestegen ten opzichte van 2017. Er vielen ook een dode en twee zwaargewon­den. Naast dit menselijke leed veroorzake­n spoorloper­s ook heel wat vertraging voor het treinverke­er. Omgerekend meer dan 6 uur per dag. In Limburg is het station van Kiewit de enige hotspot. Wij blijven als infrastruc­tuurbeheer­der onverminde­rd inzetten op sensibilis­eringsacti­es, het plaatsen van afsluiting­en en verbodsbor­den, camerabewa­king en struikelma­tten. En we roepen nogmaals op om de veiligheid­sregels te respectere­n en nooit over de sporen te lopen waar dat verboden is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium