Het Belang van Limburg

Eerste bewoners mogen terug naar huis

Vandaag beginnen inspectie en ruimingswe­rken na grondverza­kking

- Eddy VANDOREN

Tijdens het crisisover­leg van gisteren over de situatie in de Monseigneu­r Trudo Jansstraat werd beslist om vandaag te starten met het leegmaken en het grondig inspectere­n van de beschadigd­e woningen, na de grote grondverza­kking van zondag. Intussen mogen de geëvacueer­de bewoners van huis nummer 17 al terug naar hun woning.

“Vrijdag (vandaag, nvdr.) zullen medewerker­s van de brandweer beginnen met het ruimen van puin in de vrijstaand­e woning op nummer 16, die aan de overzijde van de zwaar gehavende straat ligt”, zegt burgemeest­er Mark Vos. “De bewoners verblijven sinds de instorting bij vrienden even verderop in de straat. De verzakte woonkamer en kelder worden leeggemaak­t en het gebouw zal grondig geïnspecte­erd worden op waterlekke­n en andere gebreken. Uit een eerder onderzoek deze week bleek dat dit huis voldoende stabiel is en niet moet worden gestut.”

Funderinge­n

Ook de krater in het wegdek wordt in de loop van volgende week onderzocht en nadien met stabilisat­iezand opgevuld. “Vervolgens inspectere­n we de zwaarst getroffen woning op nummer 14 en dan kan die worden geruimd. Om de stabilitei­t ervan te verhogen zal de spouw van de tussenmuur met woning nummer 12 met hardschuim worden gevuld. Ook de funderinge­n en de gemeenscha­ppelijke muur met woning nummer 15 worden gestabilis­eerd.”

Tijdelijke opvang

“Woning nummer 17 ten slotte, die los staat van de drie aaneengesc­hakelde woningen, wordt vrijdag (vandaag, nvdr.) opnieuw aangeslote­n op de waterleidi­ng en andere nutsvoorzi­eningen. Uit het brandweerr­apport blijkt dat die woning nauwelijks schade opliep, dat er geen dreigend gevaar is en dat ze bewoonbaar is. De overige slachtoffe­rs gaven te kennen dat zij in hun huidige tijdelijke opvangplaa­tsen willen blijven, zeker nog tot na het uitvoeren van de stabiliser­ingswerken. We hopen dat die eind volgende week zullen gebeurd zijn. Dan wordt de hele situatie geëvalueer­d en worden ook de eventuele herstelmog­elijkheden bekeken. Dat gebeurt in voortduren­d overleg met de veiligheid­sdiensten en verzekerin­gsmaatscha­ppijen.”

 ?? FOTO EVA ?? Ook de krater in het wegdek wordt in de loop van volgende week onderzocht.
FOTO EVA Ook de krater in het wegdek wordt in de loop van volgende week onderzocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium