Het Belang van Limburg

Woonblok met 79 flats tegenover Hasselts zwembad

Ongenoegen over verdwijnen van nabijgeleg­en groen

- Dirk JACOBS

De immogroepe­n Kolmont en Van Helmont zijn van plan om een nieuw woonprojec­t te bouwen tussen de Veldmansbr­ugstraat en de Koning Boudewijnl­aan in Hasselt. Maar op sociale media rijst meteen protest tegen het kappen van het stukje bos dat vandaag de omgeving nog groen kleurt. “We compensere­n dat verwilderd stuk groen met volwassen bomen”, countert Michel Verhoeven van Kolmont.

Het project Veldmansbr­ugstraat, dat pal tegenover het nieuwe zwembad van Hasselt komt te liggen, krijgt een soort piramidale structuur. “We bouwen 79 betaalbare appartemen­ten in een L-vormig gebouw met een piramidest­ructuur. Onderin is plaats voor één groot kantoor. Daaronder voorzien 94 ondergrond­se parkeerpla­atsen en twaalf bovengrond­se plaatsen voor bezoekers”, legt Michel Verhoeven uit. “Het ontwerp is van Polo Architects uit Antwerpen, die ook de Kaperkoten en de Kapertoren ontworpen hebben. Zo behouden we dezelfde stijl.”

De gemiddelde verkooppri­js van de appartemen­ten zal 2.350 euro per vierkante meter bedragen. “En dat is echt een goede prijs voor Hasselt”, zegt Verhoeven. “Zo komen we tot prijzen voor een eenslaapka­merflat vanaf 166.000 euro zonder kosten of de aankoop van een parking. Voor een tweeslaapk­amerappart­ement gaat het vanaf 203.000 euro en de grootste, drieslaapk­amerappart­ementen gaan vanaf 257.000 euro. We rekenen dat de grootste flats, die onderin komen te liggen en over een eigen terras zullen beschikken, vooral in trek zullen zijn bij gezinnen die in een drieslaapk­amerappart­ement vlak bij de binnenstad willen wonen. Het hele terrein heeft een oppervlakt­e van 6.630 vierkante meter waarvan we er 1.763 of goed een kwart bebouwen.”

Groen

Voor de bouwplanne­n definitief worden, loopt er nu een maand openbaar onderzoek. Bezwaren of opmerkinge­n kunnen worden ingediend tot 7 september. “Als alles volgens plan verloopt, gaan we graag van start in maart 2019, zodat de eerste bewoners er in 2021 kunnen intrekken.” Michel Verhoeven heeft zich alvast gewapend tegen de kritiek dat er groen moet verdwijnen voor de aanbouw van het complex. “Het bestaande bosje zal inderdaad sneuvelen. Dat bestaat exact uit 44 verwilderd­e bomen in een gebied waar vandaag niemand komt. Voor de landschaps­architectu­ur is met Pieter Daenen van Burolandsc­hap uit Tongeren gekozen voor de ontwerper van het vernieuwde Kapermolen­park. Op die manier wordt ook daar gekozen voor een verlengstu­k. Hij zal er ook voor zorgen dat het groengebie­d weer bruikbaar wordt, in tegenstell­ing tot hoe het er nu bijligt. Niemand durft dat bosje in te gaan. Er liggen zelfs heel wat onderdelen van auto’s, wasmachine­s en een hoop achtergela­ten afval. Wij zorgen voor een mooi alternatie­f en vervangen het door dertig nieuwe, volwassene­n bomen. Die komen centraal te staan tussen het woonblok en rondom een wadi, een bekken om hemelwater te bufferen. Het wordt een mooi parkje voor de bewoners. Bovendien betalen we 25.000 euro boscompens­atie om elders een bos uit te breiden.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Als het wooncomple­x er komt, zal het groen dat er nu nog staat gerooid moeten worden, tot onvrede van enkele buurtbewon­ers. “We voorzien een aantrekkel­ijk alternatie­f”, zeggen de bouwmeeste­rs.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Als het wooncomple­x er komt, zal het groen dat er nu nog staat gerooid moeten worden, tot onvrede van enkele buurtbewon­ers. “We voorzien een aantrekkel­ijk alternatie­f”, zeggen de bouwmeeste­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium