Het Belang van Limburg

Tunnels onder kruispunt Universite­itslaan en Grote Ring

-

Er komt een tunnel voor het openbaar vervoer onder het kruispunt van de Grote Ring met de Universite­itslaan in Hasselt. Tegelijk worden daar ook bijkomende fiets- en voetganger­stunnels voorzien. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en De Lijn gaan voor deze herinricht­ing samenwerke­n. De tram- en bustunnel is onderdeel van het Spartacusp­roject en zal in de toekomst gebruikt worden door de nieuwe sneltrams. Maandag starten de voorbereid­ende werken.

Langs de Universite­itslaan en Koning Boudewijnl­aan leggen het AWV en De Lijn een aparte rijbaan aan voor het openbaar vervoer. Dat rijdt vanaf 2020 in een tunnel onder het kruispunt met de Grote Ring door. “We investeren hier 9,6 miljoen euro in een vlottere doorstromi­ng van het openbaar vervoer”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “De tunnel wordt in eerste instantie gebruikt door Lijnbussen en later door de Spartacust­rams. Door de tunnel nu al aan te leggen en in gebruik te nemen voor de lijnbussen, versterken we ook op korte termijn het openbaar vervoer in Limburg”, zegt Weyts. “Reizigers zullen in de toekomst niet meer moeten aanschuive­n op de Universite­itslaan en aan de verkeersli­chten aan de Grote Ring. De stiptheid van het openbaar vervoer op de as Hasselt-GenkOost-Limburg zal hiermee drastisch verbeteren.”

Samen met de tunnels voor openbaar vervoer komen er ook een aantal nieuwe fiets- en voetganger­stunnels aan het kruispunt. “We investeren ook 11,4 miljoen euro in vlotte en veilige fiets- en wandelverb­indingen. De fietsinfra­structuur op en rond het kruispunt wordt compleet vernieuwd” zegt Weyts. “Een extra fiets- en voetganger­stunnel aan de noordzijde van het kruispunt zal de Japanse tuin verbinden met de Grenslandh­allen, zodat het kruispunt niet helemaal rondgerede­n hoeft. Ook onder de Universite­itslaan komt een nieuwe fiets- en voetganger­stunnel die de tram- en bushaltes aan het provincieh­uis en de Grenslandh­allen met elkaar verbindt.”

Komende maandag starten de voorbereid­ende werkzaamhe­den. Die duren tot het voorjaar van 2019.

 ?? FOTO AWV ?? Onder meer de Spartacust­ram zal van de tunnel gebruikmak­en.
FOTO AWV Onder meer de Spartacust­ram zal van de tunnel gebruikmak­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium