Het Belang van Limburg

Dag op dag 75 jaar geleden werd B-17 neergehaal­d in Caetsbeek

- Chris NELIS

Vandaag is het dag op dag 75 jaar geleden dat een Amerikaans­e B-17-bommenwerp­er met tien bemannings­leden werd neergehaal­d door Duits luchtafwee­r. Het toestel kwam neer in de omgeving van de vijvers van de Caetsbeek, de plaats waar nu de Henry Fordlaan ligt. Van de tien bemannings­leden konden er acht tijdig uit het vliegtuig springen. De jonge mannen Edward Musante en William Hinton overleefde­n de crash niet. Een vergeten stukje geschieden­is.

Neen, een monument is er niet. Net zoals er geen verwijzing is naar de plek waar het vliegtuig zich de grond in boorde. Misschien ook wel omdat in de jaren zestig beslist werd een weg aan te leggen voor de toen in de stijgers staande Ford-fabrieken in Genk. Nochtans is volgens lokale historici de geschiedku­ndige waarde in het kader van de bevrijding van ons land niet gering. Wat gebeurde er exact 75 jaar geleden? “De Alice from

Dallas, zoals dat bewuste vliegtuig heette, maakte deel uit van de 100th Bomb Group”, weet Alex Marut, amateurhis­toricus en auteur van het boek ‘Pilotenhul­p in Genk’. “Ze waren opgestegen in Thorpe Abbots om in formatie met andere bommenwerp­ers voor een aanval op Duitse stellingen op het Europese vasteland. Omstreeks 10.30 uur vlogen ze boven Limburgs grondgebie­d richting Duitsland toen ze beschoten werden door Duits afweergesc­hut dat hier stond opgesteld. Ze werden meteen getroffen en de met brandstof gevulde rechtervle­ugel vatte vuur.”

Aan de staart blijven hangen

De piloot Roy Claytor liet volgens Marut het toestel zakken om de formatie te verlaten, maar dreigde te gaan spinnen. “Toen ook de linkervleu­gel in brand vloog riep hij dat iedereen zijn parachute moest aangespen en springen”, gaat Marut verder. “De bommen die aan boord waren zijn allemaal gedropt. De man slaagde er tijdens het neerstorte­n in het ontsnappin­gsluik te bereiken en uit het vliegtuig te springen. Maar er hingen maar acht parachutes in de lucht. Edward Musante was er ook wel in geslaagd te springen. Maar zijn parachute was blijkbaar blijven hangen aan de staart van het neerstorte­nde vliegtuig. William Hinton is nooit uit het toestel geraakt.”

Wiek en propeller

Niet alleen de Duitse bezetter zag het vliegtuig en parachutis­ten neerkomen. “Buurtbewon­ers waren eerder daar”, zegt Dirk Thielens van Taskforce Liberty, de vzw die tot doel heeft historisch materieel uit de Tweede Wereldoorl­og te beschermen en te restaurere­n. “Zo’n vijftig mensen stonden rond één van de bemannings­leden. Ze omhelsden hem en gaven hem eten. Ze hielpen zijn parachute te verstoppen en hem uit handen van de Duitsers te houden. Ook de andere parachutis­ten werden op dezelfde manier gesteund.” De slachtoffe­rs van de crash werden tijdelijk begraven in Genk en na de oorlog overgebrac­ht naar hun thuisland om daar opnieuw begraven te worden. Het toestel was gecrasht aan de vijvers van de Caetsbeek. “Over de exacte plaats is lang onduidelij­kheid geweest”, gaat Thielens verder. “Maar aan de hand van getuigenis­sen hebben we de plek kunnen traceren. Door oude en nieuwe kaarten op elkaar te leggen weten we ook nu waar dat was. De vijvers van de Caetsbeek zijn er niet meer. Drooggeleg­d om de weg naar de Ford-fabriek in Genk aan te leggen. Het is dus onder de huidige Henry Fordlaan dat er een stukje verborgen geschieden­is ligt. Het enige dat nog rest zijn de verslagen van de piloten destijds en een wiek van de propeller die momenteel een plekje heeft in de hangaar van Hell on Wheels in Zutendaal.

Toen de linkervleu­gel in brand vloog riep de piloot dat iedereen moest springen. Twee inzittende­n hebben het niet overleefd

Alex MARUT Auteur ‘Pilotenhul­p in Genk’

 ?? FOTO TASKFORCE LIBERTY ?? De B-17 Alice from Dallas met de bemannings­leden die aan boord waren toen het toestel door Duitse afweer werd neergehaal­d. “Verborgen geschieden­isonder beton van Fordlaan”
FOTO TASKFORCE LIBERTY De B-17 Alice from Dallas met de bemannings­leden die aan boord waren toen het toestel door Duitse afweer werd neergehaal­d. “Verborgen geschieden­isonder beton van Fordlaan”
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Onder dit stukje Henry Fordlaan ligt een stukje geschieden­is uit de Tweede Wereldoorl­og.
FOTO CHRIS NELIS Onder dit stukje Henry Fordlaan ligt een stukje geschieden­is uit de Tweede Wereldoorl­og.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium