Het Belang van Limburg

Kathedraal­koor Hasselt vier dagen op tournee in Hongarije

-

Van 22 tot 26 juli was het Kathedraal­koor in Hongarije. Het koor zong er in de Mathiasker­k en de Sint-Stephansdo­m in Boedapest, in de kathedraal van Estergom, en het nam met veel succes deel aan het vijfkorenf­estival in Dorog.

Naar vierjaarli­jkse gewoonte trok het koor weer de wijde wereld in om te zingen en vooral ook om te ontdekken en te genieten van de groepssfee­r. Deze keer waren Boedapest en omgeving aan de beurt. “Deze bestemming kwam niet toevallig aan de orde”, vertelt Mieke Creyf. “De banden die we met Erika Buda (componiste en sopraan van Hongaarse afkomst) hebben, maakten het ons gemakkelij­k om contacten te leggen. Via Musik-Land, een organisati­e die zich toelegt op het ontvangen van muzikale groepen, kwamen we tot een mooi en afwisselen­d programma. Muziek stond centraal, maar onder begeleidin­g van een gids kregen de 59 koorleden een mooie indruk van de Honhaarse hoofdstad, het land en zijn geschieden­is. “Bij het bezichtige­n van Buda en Pest en konden we vaststelle­n dat de stad een enorme ontwikkeli­ng kent. Bij het bezoek aan het vissersbas­tion en de Mathiasker­k gaven we voor het eerst een muzikale traktatie aan de andere toeristen. Als het Kathedraal­koor op uitstap gaat, wordt er uiteraard gezongen en testen we graag de akoestiek uit van verschille­nde gebouwen.” Het gezelschap trok ook naar De Steppe (of Poesta) waar ze getrakteer­d werden op een prachtige paardendre­ssuur en ze bezochten het Margareten­eiland.

Huzarenstu­k

De volgende dag stond helemaal in het teken van muziek. “In Esztergom, waar de grootste kerk van Hongarije staat, mochten we een halfuur optreden onder de immense koe- pel van de kathedraal. De akoestiek is er fenomenaal. Het was een huzarenstu­k voor onze dirigent Ludo Claesen en huisorgani­st Paul Steegmans om alle klanken bijeen te houden.”

“In de namiddag konden we de Donau oversteken en een wandelinge­tje maken in buurland Slovakije. ’s Avonds riep de plicht weer want we maakten deel uit van de Internatio­nal Choir Meeting in Dorog. Daar konden we de andere deelnemers en het talrijke publiek wel verleiden met ons gesmaakt optreden. Een verbroeder­ing van zangers met het plaatselij­k orkestje rondde de avond af.”

De laatste dag bracht het gezelschap een bezoek aan de Hongaarse Staatsoper­a. “Nog een laatste keer zongen we in de St-Stefanbasi­liek in het centrum van de stad”, besluit Mieke.

→ Als aanloop naar de viering van 20 jaar Kathedraal­koor Hasselt (1998-2018) geeft het koor een aperitiefc­oncert in het Stedelijk Conservato­rium van Hasselt op zondag 9 september.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium