Het Belang van Limburg

Meer dan 600 Diepenbeek­se 80-plussers samen in één boek

- Dirk JACOBS

Diepenbeke­naar Georges Dewarier heeft een vervolg gebreid aan zijn eerste boekwerk uit 2012 waarin hij toen 540 dorpsgenot­en die ouder dan 80 jaar waren portrettee­rde onder de noemer ‘Prachtig Tachtig’. Nu is dat titanenwer­k herhaald met liefst 600 tachtigplu­ssers die hebben meegewerkt. Vanaf half augustus is het boek te koop.

“De vraag om een nieuw boek te maken kwam van heel veel senioren zelf”, vertelt Georges Dewarier. “En belofte maakt schuld. Na veel opzoekwerk zijn we begin 2017 met een team gemotiveer­de medewerker­s gestart met de huisbezoek­en en de persoonlij­ke contacten bij elk van de mensen die geboren zijn in 1938 of vroeger en die we één voor één gevraagd hebben of ze in het boek wilden. Op dat ogenblik telde Diepenbeek meer dan 900 80-plussers.”

“In september 2017 zijn we dan gestart met de foto-opnames. Fotografen Karen Latet en Jean-Pierre Valkeneers hebben die enorme klus tot een goed einde gebracht. Voor die opnames hebben we telkens een studio opgebouwd in alle gemeenteli­jke zalen en buurthuize­n, maar ook in de woonzorgce­ntra De Visserij en Beversthui­s en in de servicefla­ts Ter Rooierheid­e. Meer dan 100 personen hebben we bij hen thuis zelf mogen fotografer­en. Eind maart 2018 werden de laatste foto’s gemaakt en zijn we aan de verwerking begonnen. We hebben geluisterd naar de boeiende verhalen die misschien ooit kunnen gebundeld worden in een boek ‘In onze tijd, toen…’. Maar waar we vooral van genoten hebben is de vriendelij­kheid, de gastvrijhe­id, de wijsheid en de humor van al deze mensen. Misschien vormen die eigenschap­pen wel het ultieme geheim om prachtig ‘oud’ te worden.”

Honderd

Alle ‘tachtigers’ staan gebundeld in dit kleurrijk fotoboek waarin een bijzondere hulde gebracht wordt aan de vier Diepenbeek­se honderdjar­igen. Dat zijn Maria Habex (107), Joanna Vandormael (102), Adriana Casteur (102) en Liske Stulens (100). “We starten dan ook in 1911, het geboorteja­ar van Maria Habex, de oudste inwoner van Diepenbeek en we eindigen in 1938, het jaar waarin onze ‘jongste’ telgen geboren werden”, zegt Georges. “Elk jaartal wordt ingeleid door nieuwsberi­chten die in dat jaar, hoofdzakel­ijk over Diepenbeek, in ‘Het Algemeen Belang der Provincie Limburg’, de voorloper van het huidige Het Belang van Limburg verschenen zijn. Daarvoor hebben we kunnen putten uit het digitale archief van de krant. Omdat dagbladuit­gever Nicolaas Theelen tijdens de oorlogsjar­en 1914-1918 weigerde zijn krant onder toezicht van de Duitse bezetter uit te geven, hebben wij over die periode geen berichten. In de plaats daarvan brengen we hier hulde aan onze 17 Diepenbeek­se soldaten die gedurende deze eerste wereldoorl­og gesneuveld zijn. Sinds de start van de foto-opnames zijn er helaas al een tiental bejaarden van ons heengegaan. In overleg blijven ze wel in dit fotoboek.”

→ Het fotoboek telt 248 bladzijden en verschijnt op 15 augustus. Het kost 20 euro en kan telefonisc­h besteld worden: 0479/495817 bij Georges. De boeken worden aan huis geleverd of kunnen ook worden afgehaald worden in de inkomhal van woonzorgce­ntrum ‘De Visserij’ op zondag 19 en 26 augustus en 2 september telkens van 14u tot 17u. De opbrengst van dit boek wordt geschonken aan schooltjes in Nepal.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Fotografen Karen Latet en Jean-Pierre Valkeneers werkten mee aan het boek van Georges Dewarier (midden).
FOTO SVEN DILLEN Fotografen Karen Latet en Jean-Pierre Valkeneers werkten mee aan het boek van Georges Dewarier (midden).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium