Het Belang van Limburg

“Geluk gehad”

- David KINDT

De 67-jarige Louis Jordens heeft Tulle provinciaa­l gewonnen bij de oude duiven. “Maar ik besef als geen ander dat ik duivels veel geluk heb gehad met me zo te herstellen van die gevreesde duivenziek­te, paratyfus”, geeft de militair op rust toe.

Einde 2012 sloeg het noodlot toe op het hok van Jordens. “Waarschijn­lijk de schuld van één van de volièredui­vinnen die ik in het hok had geplaatst”, aldus Jordens. “Enkele dagen nadat de eerste jongen geboren waren, lagen er al enkele dood in het nest.” Door die paratyfus was de melker uit Ham verplicht om de beestjes die aangetast waren naar de ...duivenheme­l te verhuizen. Onder hen, helaas ook, enkele oudere kweekduive­n. “Omdat ik een kleine melker ben, met een beperkt aantal kweekkoppe­ls en vliegers, was ik verplicht om uit te kijken naar vers bloed”, aldus Jordens. “Ik vond dat bij Karlo Van Rompaey in Sint-Truiden en bij Stefan Steenberge­n in Herk-de-Stad. “Ik koppelde een dochter van Poulidor van Karlo aan de zoon van Iron Man van Stefan. Hieruit zijn er ijzersterk­e duiven gekomen, onder meer de Tulle-winnaar.”

Wielrenner

Louis Jordens legt meer en meer het accent op de grote hafo-vluchten. “De duiven komen ’s zaterdags thuis zodat ik ’s zondags vrij ben”, lacht hij. “Dat komt uitstekend uit want dan moet ik naar de koers kijken. Mijn kleinzoon Finn doet dat. Eerlijk gezegd, erg knap hoor, als achtjarige bij de miniemen. We gaan dan ook zo veel mogelijk voor hem supportere­n. Voor mij is dat ook ideaal om even naar adem te happen als duivenmelk­er.”

 ?? Foto DAKI ?? Louis Jordens en zijn kleinzoon Finn, een wielrenner.
Foto DAKI Louis Jordens en zijn kleinzoon Finn, een wielrenner.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium