Het Belang van Limburg

Woontoren met zeven verdieping­en: “Veel te hoog voor Herk-de-Stad”

Veel bezwaren tegen drie woonblokke­n in centrum

- Koen LUTS

Projectont­wikkelaar Glaudis is van plan om drie blokken met 46 appartemen­ten op te trekken tussen het Amandinaco­llege en de rotonde. De hoogste woontoren telt liefst zeven verdieping­en. “Gebouwen van meer dan vijf verdieping­en horen niet thuis in Herk-de-Stad”, klinkt het bij Groen. Er zijn intussen al tientallen bezwaren ingediend. “Maar door in de hoogte te gaan wordt wel 75 procent van het terrein niet bebouwd”, reageert de bouwheer.

Projectont­wikkelaar Glaudis heeft een aanvraag ingediend voor een nieuwbouwp­roject op de hoek van de Sint-Truiderste­enweg, de Oude Tramstraat en de Pierpontst­raat. Maar de plannen zorgen voor heel wat commotie. Volgens Gunter De Ryck van Groen is een maximale bouwhoogte van vier verdieping­en momenteel de norm in Herk-deStad. “In deze aanvraag telt het hoogste gebouw zeven verdieping­en, met een totale hoogte van 26 meter. We zijn voorstande­r van inbreiding en verdichtin­g, maar we hebben toch bedenkinge­n bij dit project. In Herk is er vraag naar betaalbare woningen voor starters, alleenstaa­nden en eenouderge­zinnen. Maar hier is geen mix van woningtype­s voorzien. Dit project voorziet in 46 luxeappart­ementen met elk twee ondergrond­se parkeerpla­atsen. De verkeersdr­uk vlakbij het Amandinaco­llege zal nog verhogen en vlakbij bevinden zich bushaltes. We stellen ons dus vragen over de verkeersve­iligheid en de -circulatie.”

Bouwvoorsc­hriften

“Voor deze locatie was er geen Gemeenteli­jk Ruimtelijk Uitvoering­splan (GRUP) en daardoor was de ontwikkela­ar niet gebonden aan specifieke bouwvoorsc­hriften”, vervolgt De Ryck. “Voor ons volledige centrum moet er een GRUP komen, zodat voor elke bouwheer de lat gelijk ligt. Een transparan­te visie op de ontwikkeli­ng van ons kerngebied voorkomt dat de bewoners van een vrijstaand­e woning plots letterlijk in de schaduw van een nieuwbouwp­roject komen te liggen. De nabijgeleg­en schoolgebo­uwen zijn 11 meter hoog. Gebouwen van meer dan vijf verdieping­en horen niet thuis in Herkde-Stad.”

Voor dit bouwprojec­t moeten twee woningen tegen de vlakte en loof- en dennenbome­n moeten worden gerooid. Bouwpromot­or Eric Leemans van Glaudis: “We hebben het aangedurfd om tijdens de gemeentera­ad en de Gemeenteli­jke Commissie voor ruimtelijk­e ordening – met liefst honderd aanwezigen – ons project toe te lichten en ons concept voor te stellen. Op het terrein van 1 hectare beperkten we ons bewust tot 46 entiteiten. Er is wat commotie over de bouwhoogte. Maar we hebben met het stedenbouw­kundig ontwerpbur­eau Geoset 1,5 jaar bestudeerd hoe we het best omgaan met deze ruimte in een kerngebied. Door in de hoogte te bouwen is er slechts een grondbezet­ting van 25 procent. Er is dus veel open ruimte met een park, een vijver en een paviljoen. Het aanpalende parkgebied trekken we naar binnen en er loopt een wandelpad door het geheel. Het hoge gebouw wordt een anker, de Sint-Truiderpoo­rt van de toekomst.”

Door in de hoogte te bouwen is er slechts een grondbezet­ting van 25 procent. Er is dus veel open ruimte met een park, een vijver en een paviljoen Eric LEEMANS Projectont­wikkelaar Glaudis

Omliggende gemeenten

Burgemeest­er Bart Gruyters (CD&V) onderlijnt dat de bezwaren zullen worden bekeken. “Ik wil nu nog geen uitspraak doen en niet voor mijn beurt spreken. We hebben overlegd met de gewestelij­ke stedenbouw­kundige ambtenaar en die maakte niet zoveel problemen. Momenteel zijn vier bouwlagen bij ons de norm, maar we blijven achter ten opzichte van de omliggende gemeenten. Deze bouwhoogte is nieuw voor Herk-de-Stad, maar het gaat wel om een groot perceel. De promotor had ook voor drie bouwlagen kunnen kiezen, maar het had niet mooi geoogd als het hele domein volledig zou worden volgebouwd. Er werden tientallen bezwaren ingediend, maar meestal waren die identiek”, stelt burgemeest­er Gruyters.

 ?? FOTO GLAUDIS ?? Het project omvat vier blokken, waarvan de hoogste 26 meter wordt, omgeven door groene ruimte.
FOTO GLAUDIS Het project omvat vier blokken, waarvan de hoogste 26 meter wordt, omgeven door groene ruimte.
 ?? FOTO KLU ?? Links het Amandinaco­llege met centraal en rechts de twee woningen die worden gesloopt.
FOTO KLU Links het Amandinaco­llege met centraal en rechts de twee woningen die worden gesloopt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium