Het Belang van Limburg

Sterk Genk in het zog van Anderlecht

SAMAGOAL beslist bloedstoll­ende thriller

- Roger COX

Bloedstoll­end. Een slijtagesl­ag, die je pas in april of mei verwacht in play-off 1. Genk-Charleroi was aangekondi­gd als een strijd op het scherp van de snee. Wel, dat werd het ook. Met een apotheose die gekleurd werd door matchwinna­ar Ally Samatta. Wat een luxe als je zo iemand van de bank kan halen. “Ik ben trots op deze ploeg”, glunderde Samagoal, die achteraf uit de bol ging met de harde kern.

Eerlijk is eerlijk, in de eerste helft zag de thuisploeg tegen de stugge en bijwijlen ook flitsende Zebra’s zwarte sneeuw. Een voorsprong van de bezoekers zou bij de rust absoluut geen aanfluitin­g van de logica zijn geweest. Maar in plaats van 0-2 (bal op de lat van Baby) werd het uitgereken­d in minuut 45 1-1.

Mentale dreun

“Een mentale dreun”, bekende Charleroi-coach Felice Mazzu. “Net als vorige week tegen Anderlecht. Ook toen domineerde­n wij de eerste helft maar incasseerd­en we vlak voor rust een tegengoal. Onnodig. Op zo’n moment mag je niet met te veel volk voor de bal gaan lopen. Dat deden we helaas toch. Met fatale gevolgen. Die fouten moeten er nog uit.” Clement knikte, maar deelde die mening toch niet helemaal. Hij had zijn team wel degelijk zien domineren. “Maar het klopt dat Charleroi op een heel goede manier druk zette en ons zo de ruimtes ontnam om ons normale spel te ontwikkele­n.” Erop en erover voor Genk, zou je denken. Maar niks daarvan. Ook na de rust bleef Charleroi zijn voet resoluut naast die van de thuisploeg zetten.

“Ik geef toe, Genk verhoogde in de tweede helft de druk”, bekende Mazzu. “Zij hebben zoveel kwaliteit. Maar door onze pressing en door de kansen die we bleven afdwingen, bleven wij volop in de race. De tweede tegengoal was voor ons dan ook heel moeilijk te verteren. Pas daarna veranderde de wedstrijd van constellat­ie en moesten we de thuisploeg laten gaan.”

Ideaal voor Bröndby

“Dit Charleroi heeft laten zien dat het veel meer verdient dan de drie punten die het voorlopig telt”, zalfde zijn Genkse collega. “Wees er maar zeker van, zij gaan ook dit seizoen weer meedoen voor play-off 1. Felice en ik, we kennen mekaar van bij de Pro License. We delen dezelfde voetbalfil­osofie. Ik moet hem en zijn spelers bedanken. Donderdag staat het eerste luik van ons volgende Europese duel geprogramm­eerd: het Deense Bröndby. Een ploeg die qua speelstijl erg lijkt op Charleroi.In die zin was dit een heel leerrijke avond. Voor de rust liep een aantal zaken niet zoals naar wens. Daar hebben we tijdens de pauze de nodige lessen uit getrokken. Het resultaat zag je nadien. Maar we moeten een aantal zaken met het oog op donderdag nog bijstellen. Ook die Denen zullen ons op veel pressing trakteren.”

Gano kansen geven

De wedstrijd viel in de beslissend­e plooi een kwartier voor tijd. Dankzij een magistrale center van Pozuelo en de scherpte van Samatta. Europa en Jupiler League samen zit de Tanzaniaan nu aan vier stuks. “Het resultaat van onze automatism­en”, aldus Clement, die ook Zinho Gano in de hulde betrok. “Zinho heeft gewogen op de defensie van Charleroi, Samatta heeft daarvan geprofitee­rd. Ik ga Gano blijvend kansen geven, want ook hij komt steeds dichter bij dat doelpunt.”

Een visie die volkomen gedeeld werd door een overgelukk­ige Samatta. “Zinho is een uitstekend­e spits. Maar hij moet zich nog integreren. Ik heb die moeilijke momenten ook meegemaakt. Nu barst ik van het zelfvertro­uwen, dat heb je wel gemerkt. Logisch. Een spits die scoort, kan mentaal niet kapot.”

Samatta onderstree­pte dat met het toetje van de avond: de 3-1 vanaf de penaltysti­p.

“Ik heb de boel daar wel een beetje belazerd”, grapte Samagoal. “Ik sta niet op de lijst van penaltynem­ers. Maar ik heb gewoon die bal genomen, ik wist dat het de slotminuut was en dat ik de match definitief kon beslissen. Pozuelo, die wel op de lijst staat, gunde het mij. Heerlijk toch dat hij in mij gelooft. Donderdag terugkeren uit Polen en zondag Charleroi voorgescho­teld krijgen, dat is geen cadeau. Maar we hebben het tot een goed einde gebracht. Ik ben fier op dit team.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium