Het Belang van Limburg

Pukkelpop 2019 van donderdag tot zondag

Er komt geen extra festivalda­g

- Joey BOUGARD

HASSELT - Pukkelpop zal volgend jaar starten op donderdag 15 augustus en duren tot en met zondag 18 augustus. Het festival start zo een dag later en eindigt niet meer op zaterdag maar zondag. Er komt wel geen extra festivalda­g.

Pukkelpop start volgend jaar dus op een feestdag. “Vrijdag is dan voor velen een brugdag. Op die manier kunnen we er een lang verlengd festivalwe­ekend van maken”, aldus Chokri Mahassine. De donderdag blijft overigens de traditione­le aanloopdag. Het is niet de bedoeling een volledige extra festivalda­g te maken. Het staat ook niet vast dat Pukkelpop in de toekomst altijd van donderdag tot zondag zal duren. Met 40.000 feestvierd­ers op woensdag, net geen 50.000 op vrijdag, 60.000 op donderdag, en 66.000 op zaterdag was dit geen topeditie qua toeschouwe­rs.

➜ Wat onze mannen op de wei

onthouden van deze editie

KIEWIT - Nu het vuurwerk uitgedoofd is, en de tenten op de camping opgeruimd, kan er een balans opgemaakt worden van Pukkelpop 2018. Wat we onthouden van die 33ste editie? Dat een charmezang­er het optreden van het weekend neerzette. Dat Pukkelpop meer dan ooit inzet op beleving, maar dat de tickets ook maar moeilijk de deur uitgingen. En dat u volgend jaar pas op maandag kunt uitkateren.

“Zeer tevreden”, klinkt het bij een hoorbaar vermoeide Chokri Mahassine. De organisato­r kan op een vlekkeloze 33ste editie terugkijke­n, zonder noemenswaa­rdige incidenten - een paar honderd wespenstek­en niet te na gesproken - en enkele muzikale hoogtepunt­en. “Willy Sommers, natuurlijk. Er waren nog momenten die me gaan bijblijven: The War On Drugs, Arcade Fire,... Yungblud was het beste wat ik gezien heb: het meest vernieuwen­de en spannendst­e dat er in de rock op dit moment is.”

Magere vrijdag

Toch waren er ook minpunten: het afzeggen van headliner Travi$ Scott op het laatste moment “ik ben even ontgoochel­d als de fans” -, en een vrijdag die bijgevolg nog geen 50.000 festivalga­ngers over de weide kreeg. Pukkelpop geraakte dit jaar bovendien niet uitverkoch­t. Een bezorgdhei­d? “Natuurlijk willen we dat we elk jaar uitverkope­n of quasi uitverkope­n”, aldus Mahassine. “De zaterdag was ook op het laatste nippertje uitverkoch­t en de donderdag was een goeie dag, maar de vrijdag was minder. Het had met verschuivi­ngen te maken: oorspronke­lijk – maanden geleden – stond Kendrick op vrijdag gepland, maar dat is moeten schuiven. Daarnaast zaten we plots door de tourschema’s met drie mogelijke headliners op donderdag. Had één van de headliners, bijvoorbee­ld Arcade Fire, op vrijdag gestaan, dan was het een ander verhaal geweest. Oscar & The Wolf heeft het uitstekend gedaan, maar het is ook een feit dat de groep al meerdere keer gezien is geweest door een publiek. En daar verkoop je dus niet dat extra ticket meer mee.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium