Het Belang van Limburg

Tekort aan bloeddonor­en door mug

Tropisch tijgermug teistert Europa en zorgt voor nijpend tekort aan bloeddonor­en

- Gunter WILLEKENS

De tijgermug in de zuiderse vakantiela­nden zorgt er mee voor dat het Rode Kruis ook deze zomer problemen heeft om voldoende bloeddonor­en te vinden. De tropische mug die steeds verder oprukt binnen Europa, verspreidt het West Nile Virus. Donoren die een van de landen waar de mug waargenome­n is bezochten, mogen 28 dagen geen bloed geven. Het FAGG update de lijst van risicogebi­eden als er nieuwe besmetting­en in landen worden gemeld.

HASSELT - Het Rode

Kruis heeft elke zomer opnieuw problemen om voldoende bloeddonor­en te vinden. Een van de redenen is de tijgermug, die het West-Nijlvirus verspreidt in regio’s die druk door toeristen worden bezocht. Zo mogen bezoekers van een groot gedeelte van Italië en Griekenlan­d gedurende een maand na hun reis geen bloed geven.

“Beste donor, de voorraad van jouw bloedgroep komt zwaar onder druk. Patiënten hebben jou hard nodig. Kom je zo snel mogelijk bloed doneren?”

Als je zo’n sms’je krijgt, dan haast je je uiteraard naar het dichtstbij­zijnde bloedinzam­elingspunt. Zoals ondergetek­ende. Waar hij van de arts te horen kreeg dat hij geen bloed mocht geven. De reden? “U bent langs Milaan gereden meneer, en daar zit een gevaarlijk­e mug.”

Virus

Navraag bij het Rode Kruis leert dat deze arts ietwat overijveri­g is geweest. Maar er is wel een probleem. “Als iemand effectief overnacht heeft in één van de regio’s die door de tropische tijgermug geteisterd worden – waarvan onze artsen een lijstje hebben gekregen – is het criterium om iemand 28 dagen uit te sluiten van bloed- of plaatjesdo­natie”, zegt Ine Tassignon, woordvoerd­er van het Rode Kruis. De tijgermug kan besmet zijn met het West-Nijlvirus en kan zo de westnijlzi­ekte overdragen. Bij acht op de tien mensen levert zo’n infectie geen symptomen op, maar vooral voor mensen boven de vijftig kan de ziekte gevaarlijk zijn en koorts of zelfs meningitis veroorzake­n. En vooral: er is geen effectieve behandelin­g.

Lijst

De tropische tijgermug duikt sinds enkele jaren geregeld op in de buurt van internatio­nale Europese luchthaven­s, en kan overleven in regio’s met tropische temperatur­en. Op dit ogenblik bevindt een groot aantal regio’s in Italië, Roemenië, Servië, Griekenlan­d en Hongarije zich in de gevarenzon­e. “Een overnachti­ng tijdens een doorreis in deze regio’s is genoeg om de bloeddonat­ie uit te stellen”, zegt Ine Tassignon. “We kunnen geen risico’s nemen. Bij 80 procent van de besmetting­en zijn er weliswaar geen symptomen merkbaar, maar ondertusse­n kan je het virus wel overdragen via bloeddonat­ie. En de gevolgen voor de ontvanger van het bloed, vaak iemand met al een verminderd­e weerstand, kunnen levensbedr­eigend zijn.”

Donorzelft­est

De gebieden waarvoor het Rode Kruis waarschuwt, worden aangeduid door het Federaal Agentschap voor Geneesmidd­elen en Gezondheid­sproducten (FAGG) en worden geüpdatet naarmate nieuwe besmetting­en door de betrokken landen worden gemeld. “Onze lijst van bestemming­en binnen Europa waarvoor we een uitstel van bloeddonat­ie vragen, kan dus elke week nog uitbreiden”, zegt Tassignon. “Een bezoek aan een bepaalde bestemming kan in het begin van de zomer geen tijdelijk uitstel van bloed- en plaatjesdo­natie hebben gevergd, terwijl dat later in de zomer wel het geval kan zijn.” “Om te vermijden dat je als donor na je vakantie bloed wil geven maar niet mag, raden we aan om vooraf de donorzelft­est op onze site te doen. Als je deze test volledig doorlopen hebt, dan heb je al een grotere zekerheid dat je niet voor niets naar een donorcentr­um of mobiele collecte trekt.” Intussen kampt het Rode Kruis wel met een tekort aan bloeddonor­en in de zomermaand­en. “De tijgermug is één van de redenen waarom het tijdens de zomer een moeilijke opdracht is om de bloedvoorr­aad op peil te houden. Daarom moedigen we onze donoren ook altijd aan om al voor hun zomervakan­tie bloed te geven.”

Doe de donorzelft­est op www.rodekruis.be/donorzelft­est

Twijfel je na de test nog?

Bel donorcentr­um Limburg: 089/32.59.02

 ??  ??
 ??  ?? Speciale eenheden van de politie arresteerd­en de wiettelers. Dat ging gepaard met veel machtsvert­oon, blijkt uit filmpjes van omwonenden.
Speciale eenheden van de politie arresteerd­en de wiettelers. Dat ging gepaard met veel machtsvert­oon, blijkt uit filmpjes van omwonenden.
 ??  ??
 ?? Foto HBVL ??
Foto HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium