Het Belang van Limburg

“Nederlands­e master PXL creëert enkel verwarring”

- Jan BEX

HASSELT - Het Limburgse hoger onderwijs reageert weinig positief op het nieuws dat aan hogeschool PXL via een Nederlands­e omweg een profession­ele master kan behaald worden voor de onderwijsr­ichting ‘educationa­l needs’, gericht op kinderen met speciale noden. “Dit schept enkel verwarring”, zegt Luc De Schepper, rector van de Universite­it Hasselt. Algemeen directeur Marc Vandewalle van hogeschool UCLL is ook kritisch: “De vraag is wat je met dat Nederlands­e diploma in Vlaanderen zal kunnen doen. Het betekent niet dat je dan ook meteen verloond wordt als master.”

In Vlaanderen mogen alleen universite­iten masterople­idingen inrichten. Dat zijn de academisch­e masters. In Nederland bestaan ook de profession­ele masters. Die opleidinge­n mogen Nederlands­e hogeschole­n wel organisere­n. Het verschil met de academisch­e masters is dat de profession­ele masters meer praktijkge­richt zijn. De Nederlands­e hogeschool Fontys heeft eerder in Wetteren een profession­ele master ingericht voor een lessenpakk­et rond bijzondere noden bij leerlingen, maar organiseer­de die opleiding zelf. Dat werd geen groot succes. Om studenten te vinden, zocht Fontys daarop samenwerki­ng met Vlaamse hogeschole­n. Zo kwam Fontys als eerste tot een partnershi­p met PXL. De Limburgse hogeschool organiseer­t nu een postgradua­at van 20 studiepunt­en. Die punten tellen mee voor de 60 punten van de master bij Fontys. Een master waarvoor de studenten twaalf keer per jaar ook les moeten volgen in Nederland. Het uiteindeli­jke masterdipl­oma is Nederlands.

Verloning

“Het Nederlands­e masterdipl­oma kan wel gelijkwaar­dig verklaard worden met een master in Vlaanderen, maar de mogelijkhe­den om er hier iets mee te doen, zijn beperkt”, stipt Marc Vandewalle, algemeen directeur bij hogeschool UCLL, aan. “Zeker voor jobs bij de overheid of bij gereglemen­teerde beroepen. Zoals in het onderwijs. Je kan wel tewerkgest­eld worden, maar je zal dan niet als een master betaald worden. Daarvoor moeten eerst de tabellen aangepast worden. Een voorbeeld: er zijn masters pedagogie die lesgeven in het lager onderwijs, maar die worden niet als master verloond. Dat is ver- warrend. De vraag is hoe duidelijk PXL haar studenten daarover zal informeren.”

Overbodig

Bovendien vindt Vandewalle dat er aan deze specifieke opleiding geen nood is in Vlaanderen. “Er zijn de vergelijkb­are bachelor-nabachelor­s (banaba’s) ‘zorgverbre­ding en remediëren­d leren’ en ‘buitengewo­on onderwijs’. De eerste heeft 729 studenten in Vlaanderen, van wie 173 in Limburg. De tweede heeft 472 studenten in Vlaanderen, met 157 van hen in Limburg. Moet dat nu op masternive­au? Met de bijkomende onzekerhei­d qua profession­ele mogelijkhe­den? Moet nu voor elk beroep een master aangenomen worden? Wij zeggen neen. Geef vertrouwen aan onze profession­ele bachelors en geef hen alle kansen om zich te kunnen ontplooien. Al is het wel zo dat de Vlaamse hogeschole­n hun positie internatio­naal kunnen versterken als we ook zelf masters kunnen aanbieden. Maar die interne discussie wordt met de collega’s nog volop gevoerd. Dit initiatief zou die discussie een beetje kunnen verzieken.”

Verwarrend

Ook rector Luc De Schepper van UHasselt is sceptisch: “De universite­iten in het algemeen zijn niet voor het systeem van de profession­ele masters, georganise­erd door hogeschole­n. Dat hebben we onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) ook laten weten. Masters horen thuis aan de unief. Bachelors en banaba’s aan de hogeschole­n. Dat is tenminste duidelijk. Profession­ele masters die geen onderzoeks­masters zijn, zorgen alleen voor verwarring. Bovendien zou het de onderzoeks­financieri­ng die bij de masters hoort versnipper­en.”

De discussie of er profession­ele masters in Vlaanderen kunnen komen, is nog niet beslecht. Secretaris-generaal Eric Vermeylen van de Vlaamse Hogeschole­nraad (Vlhora) spreekt zich nog niet uit: “In de schoot van de Vlhora bereiden we ons standpunt voor de minister voor. Het debat wordt dus nog gevoerd.” Crevits liet al verstaan niet meteen een voorstande­r te zijn van het systeem van de profession­ele master in Vlaanderen, maar wacht de standpunte­n af.

Je kan wel tewerkgest­eld worden met een Nederlands­e master, maar je zal dan niet als een master betaald worden

Marc VANDEWALLE Algemeen directeur UCLL

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium