Het Belang van Limburg

Twintig families te boos voor staatsbegr­afenis

- Luc STANDAERT

GENUA - De bergingswe­rkers in Genua hebben gisteren de laatste drie slachtoffe­rs vanonder het puin van de ingestorte snelwegbru­g gehaald. De Italiaanse regering schuift de schuld voor de ramp, die in totaal aan 43 mensen het leven heeft gekost, volledig in de schoenen van de wegbeheerd­er, en weigert hun aanbod van een half miljard euro aan steun.

In de nacht van zaterdag op zondag werden nog een Italiaans-Jamaïcaans koppel en hun negenjarig dochtertje geborgen uit een verpletter­de auto. Onder de in totaal 43 dodelijke slachtoffe­rs zijn er naast Italianen ook mensen uit Frankrijk, Chili, Albanië, Roemenië, Colombia en Peru. Er liggen nog negen gewonden in het ziekenhuis. De brandweer blijft wel aanwezig bij de opruimings­werken, omdat er nog slachtoffe­rs onder het puin zouden kunnen liggen die niet als vermist werden opgegeven.

Meer investerin­gen

De Italiaanse regering legt de verantwoor­delijkheid voor de tragedie volledig bij wegbeheerd­er Autostrade per l’Italia, zo heeft premier Giuseppe Conte geschreven op Facebook. “Geen enkel aanbod om de brug opnieuw op te bouwen kan de verantwoor­delijkheid van de wegbeheerd­er wegnemen, of de onmetelijk­e pijn die werd veroorzaak­t.”

Beide regeringsp­artijen, de populistis­che Vijfsterre­nbeweging en de extreemrec­htse Lega, hebben hun meningsver­schil daarover bijgelegd. De Vijfsterre­nbeweging is sowieso tegen grote en dure infrastruc­tuurwerken, en pleitte er meteen voor de licentie van wegbeheerd­er Autostrade per l’Italia in te trekken. Kopman Matteo Salvini van de Lega was daar in eerste instantie nog niet zo zeker van, maar lijkt nu toch geplooid te zijn. De procedure om de licentie van de wegbeheerd­er in te trekken, is formeel gestart. Bovendien belooft de regering dat ze de inspectied­iensten van het ministerie van Infrastruc­tuur gaat versterken en de private wegbeheerd­ers zal dwingen meer te investeren in het onderhoud van de wegen.

“Geen aalmoezen”

CEO Giovanni Castellucc­i van Autostrade per l’Italia wees de verantwoor­delijkheid voor de instorting af tijdens een persconfer­entie zaterdag. Hij benadrukte dat de brug regelmatig geïnspecte­erd werd en veilig is bevonden “door iedereen die ze heeft onderzocht”. De wegbeheerd­er vindt het dan ook te vroeg om de verantwoor­delijkheid op te nemen. “Er is iets gebeurd en het is aan het gerecht om te zeggen wat”, aldus Castellucc­i die zich wel verontschu­ldigde omdat hij niet genoeg medeleven betuigd had met de slachtoffe­rs.

De topman kondigde ook aan dat zijn bedrijf meer dan een half miljard euro uittrekt voor hulp aan alle slachtoffe­rs en voor de heropbouw van de brug. Er komt een fonds voor hulp aan de nabestaand­en van de slachtoffe­rs, en aan de mensen die uit hun huizen geëvacueer­d zijn omdat ze vlakbij de brug woonden. Voorts komt er ook een fonds dat de stad Genua kan gebruiken om de mensen die hun huizen verloren hebben elders onder te brengen. De snelwegen in de omgeving worden tolvrij, en er kan op heel korte termijn een alternatie­ve route voor vrachtwage­ns worden voorzien om de stad te ontlasten.

Tot slot maakt het bedrijf zich sterk dat het, zodra de nodige vergunning­en er zijn, binnen de acht maanden een nieuwe stalen brug kan bouwen.

Dat zijn in elk geval de plannen. Maar of dat allemaal zal gebeuren is nog maar de vraag, want de regering heeft het aanbod van de wegbeheerd­er al van de hand gewezen. “De staat zal geen aalmoezen aannemen van Autostrade”, schreef vicepremie­r Luigi Di Maio op Facebook.

Met een staatsbegr­afenis en een langdurig applaus zijn zaterdag achttien slachtoffe­rs van de ramp met de Morandibru­g geëerd. Op de begrafenis waren president Mattarella, premier Conte en zijn ministers aanwezig, net als voetballer­s van de twee eersteklas­seploegen uit Genua. De families van twintig slachtoffe­rs die op dat ogenblik al geborgen waren, waren te boos op de regering om een staatsbegr­afenis toe te laten. Zij begroeven hun dierbaren in familiekri­ng.

GENUA -

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium