Het Belang van Limburg

De wereldverb­eteraar die de wereld echt verbeterde

Gewezen VN-topman Kofi Annan (80) wijdde zijn leven aan een eerlijker en vreedzamer beleid

- Kristof SIMOENS

Voormalig VN-topman en Nobelprijs­winnaar Kofi Annan is na een kort ziekbed overleden in Zwitserlan­d. Hij werd 80. De bruggenbou­wer wordt alom geprezen om zijn menslieven­dheid en zijn geloof in dialoog. “Dankzij hem is de wereld een betere plaats”, klinkt het bij zo goed als alle wereldleid­ers. Op Donald Trump na. Die bleef verdacht stil.

Angela Merkel, Emmanuel Macron, Vladimir Poetin, Theresa May, onze eigen Charles Michel: allemaal prezen ze Kofi Annan en de immense erfenis die hij de wereld nalaat. Een erfenis die de Canadese premier Justin Trudeau het meest treffend samenvatte: “Kofi Annan sprak niet alleen over het bouwen van een eerlijkere en vreedzame wereld, hij wijdde zijn leven aan dit doel. Dankzij hem is de wereld een betere plaats. Het is nu aan ons om zijn werk voort te zetten.”

Redder van de VN

“Die erfenis is niet min”, zegt Jan Wouters, hoogleraar internatio­naal recht aan de KU Leuven en kenner van de Verenigde Naties. “Nochtans was de VN zo goed als failliet toen hij secretaris-generaal werd. Zijn voorganger moest zelfs geld halen uit het budget voor

peacekeepi­ng om de ambtenaren te kunnen betalen. Maar Annan had het voordeel dat hij heel zijn leven bij de VN heeft gewerkt en de organisati­e door en door kende. Zo wist hij de VN minder bureaucrat­isch te maken en efficiënte­r te laten werken, waardoor de Verenigde Staten opnieuw hun bijdrage betaalden.”

Ook inhoudelij­k waaide er onder Annan een frisse wind. “Hij liet de VN focussen op drie kerntaken. Er was de traditione­le rol van het bewaken van de vrede en de veiligheid via de Veiligheid­sraad. Maar daarnaast kwam er meer nadruk op ontwikkeli­ng – denk aan de Millennium­doelstelli­ngen – en op mensenrech­ten, met de oprichting van het Internatio­naal Strafhof in Den Haag en van de Mensenrech­tenraad in Genève.”

Supporter van Afrika

Kofi Annan wordt door al wie hem ooit ontmoette – van wereldleid­ers tot wereldverb­eteraars als Bob Geldof en Bono van U2 – omschreven als een zeer charismati­sche man met een sterke wil en dito overtuigin­gskracht. “En hij maakte daar goed gebruik van”, zegt professor Wouters. “Bijvoorbee­ld om Afrika als prioriteit op de kaart te zetten. De eerste zwarte secretaris-generaal van de VN had in zijn jeugd de dekolonisa­tie meegemaakt en de enorme verwachtin­gen die de kersverse onafhankel­ijkheid creëerde, maar ook de grote desillusie die volgde in de jaren 70 en 80.” Annan zag de strijd tegen de aidsepidem­ie als absolute prioriteit. “Dat leidde tot het fameuze UN Aids-programma, met onze landgenoot Peter Piot als drijvende kracht. Daarnaast bepleitte hij meer regionale samenwerki­ng in Afrika. Daaruit volgde de oprichting van de Afrikaanse Unie, naar het voorbeeld van de Europese Unie. Annan onderhield met beide hartelijke relaties.”

Geen handpop van de VS

Met de VS boterde het veel minder. In 2003 kwam er zelfs een flinke kink in de kabel. “Toen Annan de Amerikaans-Britse invasie in Irak onwettig noemde, werd hem dat niet in dank afgenomen door de Bush-administra­tie. Het zorgde ervoor dat zijn ambtstermi­jn eindigde onder donkere wolken.”

En die donkere wolken lieten hem niet meer los, want de laatste jaren zag Annan de toekomst van de wereld en van de VN somber in. Vroeger waren wereldleid­ers nog bereid om samen crisissen op te lossen, “vandaag hebben we veel kleine mannen op hoge posities, en ze lijken niet altijd te begrijpen welke risico’s we allemaal lopen”, zei hij vorig jaar nog. Een niet mis te verstane uithaal naar onder anderen Donald Trump, die de VN omschreef als “een clubje voor mensen om samen te komen, te praten en zich te amuseren” en de organisati­e “te duur en inefficiën­t” noemde. Misschien daarom dat de anders zo twittergra­ge Trump gisteravon­d als een van de enige wereldleid­ers nog altijd niet had gereageerd op Annans overlijden. “Hij heeft daarmee bij zijn achterban toch niks te winnen”, zegt professor Wouters. “Maar de lofbetuigi­ng van de Amerikaans­e VN-ambassadri­ce Nikki Haley is wél mooi.” En ook Trumps voorganger Barack Obama herinnerde eraan dat Kofi Annan “voortduren­d een betere wereld nastreefde”.

 ?? FOTO'S RTR/AP ?? Kofi Annan onder tijdens ontmoeting­en met (van links naar rechts) Nelson Mandela, Bob Geldof en Bono, en de Queen. Stuk voor stuk loofden ze zijn overtuigin­gskracht.
FOTO'S RTR/AP Kofi Annan onder tijdens ontmoeting­en met (van links naar rechts) Nelson Mandela, Bob Geldof en Bono, en de Queen. Stuk voor stuk loofden ze zijn overtuigin­gskracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium