Het Belang van Limburg

Poetin op date

Tête-à-tête met Merkel om hulp te vragen voor wederopbou­w Syrië

- Luc STANDAERT

BERLIJN - Vladimir Poetin vraagt Europese steun bij de heropbouw van Syrië. Dat bleek tijdens een meer dan drie uur durend gesprek van de Russische president met de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel zaterdagav­ond. Voorts hadden de twee het in een Duits wijnkastee­l over Oekraïne en Iran, en over de Nord Stream2-gasleiding tussen Rusland en Duitsland.

Poetin was speciaal naar Duitsland gekomen om met Merkel onder vier ogen te praten. De twee leiders verstaan elkaar, ook letterlijk. Poetin was jarenlang Sovjet-inlichting­enofficier in Oost-Duitsland en spreekt Duits. Merkel groeide op in het vroegere Oost-Duitsland en spreekt Russisch. Merkel ontving Poetin op Slot Meseberg, een barokkaste­el dat ter beschikkin­g staat van de Duitse kanselier als buitenverb­lijf. Uit een kort persmoment vóór het gesprek bleek dat de twee wereldleid­ers het vooral gingen hebben over Oekraïne, Syrië, Iran en de Nord Stream2-pijpleidin­g die Russisch gas naar Duitsland en West-Europa moet transporte­ren.

Terugkeer van vluchtelin­gen

Poetin deed tevens een oproep tot Europa om mee te helpen bij de heropbouw van Syrië. Hij wil vooral die regio’s helpen waarnaar gevluchte Syriërs kunnen terugkeren. Niet alleen de naar Europa gevluchte Syriërs trouwens, ook de in totaal 5 miljoen vluchtelin­gen in Jordanië, Libanon en Turkije. “Er moet vooral gewerkt worden aan eenvoudige zaken”, aldus Poetin. “Zoals watervoorz­iening en de toegang tot medische diensten. Merkel wil meewerken aan een politiek proces in Syrië onder leiding van de VN. Daarbij horen ook een grondwetsh­erziening en verkiezing­en in Syrië. Over de rol daarin van de Syrische president Assad zei Merkel niets.

Bevroren conflict

In verband met Oekraïne denkt Merkel aan het inzetten van VNblauwhel­men in het conflictge­bied tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatist­en in het oosten. Poetin zei te hopen dat zo’n VN-missie de vrede in Oekraine kan herstellen. Duitsland wil samen met Frankrijk bemiddelen in dat ‘bevroren’ conflict. Met betrekking tot Iran bevestigde­n zowel Merkel als Poetin dat ze het nucleaire akkoord, waaruit de VS zich hebben teruggetro­kken, willen blijven steunen.

Tot slot stond ook de Nord Stream-gaspijplei­ding op de agenda. Die mag door Rusland niet worden gebruikt om Oekraïne van het gas af te sluiten, waarschuwd­e Merkel. Poetin verzekerde dat Nord Stream2 een puur commerciee­l project is, zonder politieke bedoelinge­n.

Ontdooid

Het belangrijk­ste nieuws uit het gesprek tussen Merkel en Poetin is dat het heeft plaatsgevo­nden. Poetin kwam op Slot Meseberg niet zozeer met de kanselier van Duitsland praten als wel met de politieke leider van de Europese Unie. Na de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 zaten de betrekking­en tussen Rusland en het Westen vier jaar lang in de diepvries. Het lijkt erop dat beide leiders nu zover zijn om, ondanks de principiël­e meningsver­schillen, toch pragmatisc­h te kijken naar mogelijkhe­den tot samenwerki­ng, zeker nu de Verenigde Staten onder Donald Trump tot nader order een op zijn minst onberekenb­are factor in de wereldpoli­tiek geworden zijn.

 ?? Foto REUTERS ?? Poetin en Merkel praten en degusteren op Slot Meseberg.
Foto REUTERS Poetin en Merkel praten en degusteren op Slot Meseberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium