Het Belang van Limburg

Scoringssp­ook weg op Sclessin

Rouches imponeren niet, maar jagen twijfels uit de kleedkamer

- Sven CLAES

In drie van zijn vijf matchen kon Standard de netten niet doen trillen. Op Daknam leek dat déjà-vu-scenario lange tijd weer op te doemen, maar met de hulp van Sporting Lokeren namen de Rouches in het laatste kwartier alsnog vlot afstand. De Europese kater tegen Ajax werd doorgespoe­ld. “Het scoringssp­ook was opnieuw aanwezig”, vertelde Michel Preud’homme. “Maar gelukkig plooide Lokeren in de tweede helft.”

De aanvallers van Standard zijn niet aan hun meest succesvoll­e periode bezig. Scoreloze gelijke spelen tegen Cercle Brugge en Waasland-Beveren waren in de vaderlands­e competitie de voorbije weken het troosteloz­e eindresult­aat. In de Amsterdams­e Johan Cruijff Arena kregen de Rouches met 3-0 een pak voor de broek van Ajax. Geen prettige tijden voor de offensief ingestelde spelers van Michel Preud'homme, maar daar moest tegen ‘gewond dier’ Sporting Lokeren veranderin­g in komen.

Niet panikeren

Preud’homme: “We waren dominant, maar Lokeren redde in de eerste helft een aantal kansen van ons. Het was een déjà-vu-scenario met de vorige competitie­wedstrijde­n tegen Cercle Brugge en Waasland-Beveren. Het scoringssp­ook was opnieuw aanwezig. Er rezen twijfels in de kleedkamer na de eerste helft. Ik kan me voorstelle­n dat dat in de hoofden van de spelers kruipt. Maar gelukkig plooide Lokeren in de tweede helft. Als je als ploeg zo veel aanvallend­e impulsen geeft, dan moet je op een bepaald moment ook scoren. Er zat altijd wel een voet, been of doelman tussen.”

Maar met dominantie alleen win je geen wedstrijde­n. Standard kon pas na ruim een uur spelen het blok van Peter Maes ontwrichte­n. Speerpunt Orlando Sa werd door Jakov Filipovic in een houdgreep gehouden, waarna Mpoku de score vanaf de stip opende. “Het is een grote kwaliteit van deze groep dat ze nooit zal panikeren, maar voor mij zou ze dat misschien wat meer mogen doen”, lacht Preud’homme. Sébastien Pocognoli vult aan: “Tijdens de rust hamerde de coach erop dat we niet mochten beginnen twijfelen aan onze kwaliteite­n. We moesten ons vooruit blijven stuwen. We weten dat we nu eenmaal spelers hebben, zoals een Mehdi Carcela, die het verschil kunnen maken. We zijn nog niet bevrijd, maar deze drie punten geven ons weer vertrouwen.”

Debutant Balikwisha

De Luikse oefenmeest­er liet Willian Balikwisha in de slotfase succesvol debuteren. Het Luikse jeugdprodu­ct bedankte met een (afgeweken) assist op co-invaller Samuel Bastien. “In de voorbereid­ing kwam Willian samen met een zevental spelers van de beloften over. Hij is altijd vooruitgan­g blijven boeken. De directie heeft hem dan versneld een nieuw contract aangeboden. Ik heb hem dan ook gezegd, dat als hij hard bleef werken, hij daarvoor beloond zou worden. Het is een plezier om met zulke jonge talenten te werken. Hij verloor ook vandaag het noorden niet. Hij zette de theorie in de praktijk om met een assist. Hij moet natuurlijk nog groeien, maar op een dag zal hij de concurrent­ie aangaan met Mpoku, Carcela en Lestienne”, besloot Preud’homme. LOKEREN: De Wolf (6) - Tirpan (5), Maric (5), Filipovic (4), Ben-Harush (5) - Marecek (5), Overmeire (6) - Hupperts (6), Cevallos (4), De Ridder (6), - Saroka (5)

STANDARD: Ochoa (6) - Fai (6), Luyindama (7), Laifis (6), Pocognoli (6) - Marin (6), Cimirot (6) Mpoku (7), Carcela (8), Djenepo (7) - Sa (6)

VERVANGING­EN: 67’ Cevallos door Miric (5), 67’ Saroka door Jovanovic (5), 74’ Sa door Emond, 85’ Maric door Rassoul, 88’ Djenepo door Balikwisha, 91’ Mpoku door Bastien.

DOELPUNTEN: 65’ Mpoku 0-1 (strafschop), 79’ Carcela 0-2, 93’ Bastien 0-3.

GELE KAARTEN: 18’ Marecek (fout), 20’ Cevallos (onsportivi­teit), 32’ Djenepo (fout), 61’ Tirpan (fout), 61' Filipovic (trekfout).

TOESCHOUWE­RS: 3.978. SCHEIDSREC­HTER: Nathan Verboomen

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Samuel Bastien krijgt een stevige schouderkl­op van zijn ploegmaats na het scoren van de 0-3.
FOTO PHOTO NEWS Samuel Bastien krijgt een stevige schouderkl­op van zijn ploegmaats na het scoren van de 0-3.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium