Het Belang van Limburg

DANTE RIGO maakt winnende treffer voor PSV

Eredivisie maakt kennis met Belgisch talent

- Guillaume MAEBE

Een jaar heeft hij moeten rijpen in de A-kern – vorig seizoen kwam hij maar tot zeven competitie­minuten – maar afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover voor Dante Rigo: zijn doorbraak bij PSV. Met een late winner tegen Fortuna Sittard bezorgde hij zijn club de drie punten en schonk hij zichzelf nu al een plekje in de harten van de Eindhovens­e fans. “Er zullen nu wel meer mensen me leren kennen”, aldus Rigo. Dat staat vast.

Aad De Mos is een fan. In 2016 omschreef hij Rigo al als “een speler die een kruising is van Pep Guardiola en Mark van Bommel”. De Nederlands­e analist was er afgelopen weekend dan ook als de kippen bij om de middenveld­er na zijn winnende 1-2-treffer tegen Fortuna Sittard nog eens op te hemelen. “PSV is enkel maar dankzij het grote talent Rigo goed weggekomen tegen Fortuna”, klonk het in één van De Mos’ stilaan beruchte video-analyses op Instagram. Een paar uur eerder op Twitter reageerde hij al even enthousias­t op een vraag van een volger of Rigo beter is dan huidig basisspele­r Pablo Rosario. “Daar hoeft toch geen tekeninkje bij”, klonk het. Tekeninkje betekent tekeninget­je, maar voor de rest was zijn reactie wel duidelijk: Rigo, die moet in de basis.

Nederlands­e tongval

De Belg rolt na zaterdag over de tongen in Eindhoven. In zijn twaalfde (!) seizoen bij PSV lijkt de 19-jarige middenveld­er de rand van de doorbraak overschred­en te hebben. In het openingswe­ekend tegen FC Utrecht schonk van Bommel – met wie De Mos hem dus vergelijkt – al 23 minuten en tegen Fortuna Sittard kwamen er daar zaterdag nog eens 24 bij. Rigo bedankte met zijn eerste officiële treffer voor de lampenclub: een lage schuiver in de rechterben­edenhoek. In minuut negentig. Wat een binnenkome­r. “Ik denk wel dat dit mijn doorbraak is”, reageerde Rigo met stevige Nederlands­e tongval bij de NOS. “Er zullen nu wel meer mensen zijn die me leren kennen.”

Traptechni­ek

Want ja, wie is Dante Rigo nu eigenlijk? In België kreeg de middenveld­er de nodige bekendheid in 2015 toen hij met de nationale U17 de derde plaats pakte op het WK in Chili en zelf goed was voor drie doelpunten, maar veel meer is er in eigen land over de jongen uit Tremelo ook niet meteen geweten. “Ik ben iemand die de lijnen probeert uit te zetten”, aldus Rigo, nog steeds aan de NOS. “De motor zijn van de ploeg, dat is mijn spel.”

Binnen de jeugdoplei­ding van de Eindhovena­ren is vooral de traptechni­ek van Rigo wereldbero­emd. De middenveld­er - die periodes bij zijn ouders thuis afwisselde met het verblijf bij een gastgezin in Valkenswaa­rd - pakte er de afgelopen jaren geregeld uit met een knappe vrije trap of een splijtende lange bal. Ook bekend: het feit dat hij altijd zo rustig blijft. “Ik ben altijd een nuchter persoon geweest”, aldus Rigo. “Al moet ik zeggen dat ik na mijn doelpunt wel even echt heel blij was.” Want dat doelpunt is de start van zijn echte carrière bij PSV. Rigo, die als kind ook nog even voetbalde bij Lierse, mag stilaan beginnen dromen van een eerste basisstek bij de hoofdmacht van de Nederlands­e landskampi­oen. Zijn doelpunt meteen verzilvere­n lijkt hij ook te zullen doen. Nu al is er in Nederlands­e media sprake dat het nog tot 2019 lopende contract met optie op een extra jaar van de Belg opengebrok­en zal worden. Of hoe Nederland niet alleen kennismaak­t, maar ook meteen in zwijm valt voor de Belgische middenveld­er.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium