Het Belang van Limburg

Van Avermaet last pauze in

Wedstrijd lokt veel volk naar Vroenhoven

- Robin LOCHT

Voor de zevende keer was de brug in Vroenhoven het decor van de start van een etappe in de Binckbank Tour. Zowel bij de ploegbusse­n als aan het startpodiu­m was het over de koppen lopen. “We zijn heel tevreden met de opkomst. Dit is volgens mij één van de beste edities”, zegt schepen van toerisme en sport Christian Bamps.

Zaterdagmo­rgen verzamelde de top van het wielrennen zich aan de brug in Vroenhoven voor de start van de voorlaatst­e etappe in de Binckbank Tour. “Dit evenement op deze unieke locatie is ideaal om Riemst in Limburg, maar ook daarbuiten op de kaart te zetten”, aldus schepen van sport en toerisme Christian Bamps. “Zoals je aan de opkomst ziet, leeft het wielrennen enorm bij de plaatselij­ke bevolking.” Van die drukte probeert iedereen zijn graantje mee te pikken. “Normaal zijn we vandaag gesloten, maar we openen onze zaak elk jaar tijdens dit wielereven­t. Deze keer zijn de omstandigh­eden met het zonnetje natuurlijk ideaal”, lacht uitbater van café Benelux Kees Kwanten.

Mooie jongens

De Riemstenar­en komen om verschille­nde redenen naar de koers kijken. “Ik wil vooral het materiaal van de renners van dichtbij bekijken”, zegt Mathieu Haesen. “Thuis heb ik een tiental fietsen staan, maar hier zie je de allernieuw­ste snufjes.” “Mij interesser­en de fietsen minder, ik kom vooral naar de mooie jongens kijken”, pikt echtgenote Marie-José Nysten gretig in. Deze UCI-wedstrijd lokt ook wielerlief­hebbers van over de grens naar Vroenhoven. Bij de ploegbus van Team Sunweb botsen we op Maastricht­enaar Frans Jacobs, een fervent supporter van Tom Dumoulin. “Bij afwezighei­d van Tom supporter ik voor Jasper Stuyven en Tim Wellens, twee jonge renners die de voetjes stevig op de grond houden”, aldus het 67-jarige lid van de fanclub ‘Stichting Fanclub Tom Dumoulin’. “Na de start wacht ik trouwens niet tot de tussenspur­t hier in Vroenhoven. Ik rijd zo snel mogelijk door naar de Muizenberg in Kanne, daar kan ik de wielrenner­s horen puffen en vloeken, daar doe ik het voor.” Zowel bij de ploegbusse­n als aan het startpodiu­m valt het aantal vrouwelijk­e wielerfans op, één Greg Van Avermaet is moe. De kopman van BMC last de komende twee weken dan ook een rustpauze in. “De voorbije maanden zijn zwaar geweest.”, bekent hij. “Er waren weinig renners die de combinatie maakten van Zwitserlan­d, Tour, San Sebastian, het EK en de BinckBank Tour. Ik denk dat mijn rust welgekomen is.” daarvan is Karen Liessens. “Het feit dat de wielrenner­s zo bereikbaar zijn, spreekt mij enorm aan. Ik volg het wielrennen al enkele jaren en de renners vatten nu zelfs een gesprek met me aan. Dat zie ik de spelers van Genk of STVV niet doen.”

“Ik volg het wielrennen trouwens overal”, gaat de 24-jarige inwoonster uit Riemst verder. “Zo ben ik dit jaar al naar Dubai geweest en ga ik volgende week naar Ieper.” Oorspronke­lijk zou hij vrijdag de Great War Remembranc­e Race rijden en nadien doorvliege­n naar Plouay voor de Bretagne Classic. Nu wordt zijn volgende wedstrijdl­uik de koersen in Canada met Quebec (7 september) en Montréal (9 september), om dan door te trekken naar de ploegentij­drit (23/9) en de wegrit (30/9) op het WK in Innsbruck.(bvc)

TENNIS

Zesde ITF-titel voor Greet Minnen -

Greet Minnen (WTA 475) won het ITF-tornooi in Oldenzaal (Ned). In de finale haalde ze het in twee sets van de Nederlands­e Arianne Hartono (WTA 925): twee keer 6-2.

Kirsten Flipkens (WTA 48) haalde niet de hoofdtabel in New Haven (Connecticu­t). In de tweede kwalificat­ieronde verloor ze met 6-3 en 6-2 van de Sloveense Tamara Zidansek (WTA-74).

Flipkens out -

Barbosa wint Futures Koksijde -

Romain Barbosa (ATP 547) won het futurestor­nooi van Koksijde. In de finale versloeg hij de Argentijn Matias Zukas (ATP-495) met 4-6, 6-4 en 7-6 (8/6). Het is de zesde futureszeg­e voor de 24-jarige Namenaar.

JUDO

Zilver voor Berger -

Sophie Berger (IJF 88) heeft op het European Open in Minsk (WRu) de zilveren medaille veroverd in de categorie tot 78kg. Mina Libeer veroverde zilver in de klasse tot 57 kg, Jorre Verstraete­n brons in de klasse tot 60 kg.

SKEELEREN

Tas grossiert in medailles -

Op het EK skeeleren in Oostende heeft Sandrine Tas goud en zilver veroverd. Tas won de 500m en eindigde als tweede op de afvallings­koers over 15km. Zondag wonnen Sandrine Tas en Mathias Vosté de 1.000m. Met Anke Vos en Stien Vanhoutte zegevierde Tas ook in de aflossings­wedstrijd over drie kilometer.

TRIATLON

Tine Deckers tweede

Tine Deckers werd tweede in de Ironman 70.3 van Ierland. De 40-jarige triatlete legde in Dun Laoghaire de 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21,1 km lopen af in 4u49:31. De Britse Emma Pallant ging haar vooraf in 4u48:02.

Goos negende in laatste Ironman -

Sofie Goos nam in Kalmar (Zwe) voor het laatst deel aan een Ironman. Ze finishte in 9u47:03 en eindigde als negende op een dik uur van de Britse winnares Corinne Abraham.

WIELRENNEN Vos domineert -

-

Marianne Vos won in Noorwegen de drie ritten en het eindklasse­ment. Op de erelijst volgt ze zichzelf op. Lotte Kopecky werd vijfde in de daguitslag.

 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? Frans Jacobs: “Bij afwezighei­d van Tom Dumoulin supporter ik voor Stuyven en Wellens.”Het liep aardig vol op de brug van Vroenhoven. Handtekeni­ngenjagers werden op hun wenken bediend.
FOTO'S TOM PALMAERS Frans Jacobs: “Bij afwezighei­d van Tom Dumoulin supporter ik voor Stuyven en Wellens.”Het liep aardig vol op de brug van Vroenhoven. Handtekeni­ngenjagers werden op hun wenken bediend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium