Het Belang van Limburg

Eenzaam aan de top

Herlings pakt 80ste GP-zege, Desalle staat op het podium

- Jürgen SCHROOTEN

Hij is nog altijd maar 23 jaar, maar Jeffrey Herlings zit intussen al aan 80 (!) GP-zeges. In het Zwitserse Frauenfeld pakte hij gisteren al zijn 13de overwinnin­g van 2018. En opnieuw deed The Bullet dat met een dubbele reekszege. De wereldtite­l wenkt. Onze landgenoot Clément Desalle stond op de derde trede.

Stefan Everts mag stilaan op beide oren slapen. Antonio Cairoli zal dit jaar zijn record van tien wereldtite­ls niet evenaren. Met dank aan Jeffrey Herlings. De Nederlande­r staat momenteel op eenzame hoogte in de MXGP. Zo ook gisteren in Zwiterslan­d. In de eerste reeks mocht Clément Desalle één rondje van de leiding genieten, in de tweede reeks zowaar tien minuten. Maar wanneer The Bullet beslist om zijn gashendel helemaal open te draaien, moet de rest onvermijde­lijk lossen. “Dubbele reekszege op deze moeilijke baan, dat geeft een heerlijk gevoel. Alsof ik on top of the world sta,” glunderde Herlings. De KTM-rijder zit nu al aan 80 GP-zeges. Slechts vijf minder dan Cairoli en 21 minder dan het record van Everts. Een record dat Herlings hoog op zijn to-do list heeft staan. Maar eerst wil hij dit WK binnenhale­n. “In dat opzicht deed ik hier een heel goede zaak”, aldus Herlings. “Een topweekend­je dus.”

Cairoli: knie

De Nederlande­r liep inderdaad 22 punten verder uit op Antonio Cairoli, die pas achtste finishte (8+6). De negenvoudi­ge wereldkamp­ioen kijkt - met nog maar vier GP’s te gaan - tegen een achterstan­d van 58 punten aan. En nog meer verontrust­end: bij een val in de eerste reeks blesseerde Tony zich aan de knie.

“Ik heb de rest van de dag op één been moeten rijden”, sakkerde de Italiaanse Lommelaar. “Ik heb mijn knie verdraaid, er zit duidelijk iets niet goed. Hopelijk is er niks gescheurd. Dat zal onderzoek moeten uitwijzen.”

Strijd voor plek drie

Geen mens die er nog aan twijfelt dat Herlings dit jaar zijn eerste wereldtite­l in de koninginne­nklasse zal pakken. Wel nog spannend: de strijd voor de derde plaats. Die plek wordt nog altijd ingenomen door Clément Desalle, die gisteren ook derde (2+4) eindigde. Al ziet hij Romain Febvre, tweede in Frauenfeld (3+2), wel twee puntjes dichterbij komen. Onze landgenoot telt 33 punten meer dan de Fransman en 36 meer dan Gajser. “Op zich was het een prima weekend”, zei de rijder uit Bergen. “Vooral mijn starts waren geweldig. Dat maakt de job een pak lichter. Al ben ik wel ontgoochel­d over mijn tweede reeks. Ik reed een tijdje op kop, maar geraakte dan plots helemaal het ritme kwijt waardoor ik nog drie rijders over me heen zag komen. Dat mag niet gebeuren.”

Een andere Belg die zich in positieve zin liet opmerken, was Kevin Strijbos. De Kempenaar eindigde achtste (10+8), zijn beste resultaat van het seizoen en dat op een circuit dat hem niet echt ligt. Strijbos, al het hele seizoen geplaagd door een elleboogbl­essure, onderstree­pte daarmee dat hij nog altijd top 10 waard is.

 ?? Foto RAY ARCHER ?? Zo zien de tegenstand­ers Jeffrey Herlings ook meestal: van de achterkant.
Foto RAY ARCHER Zo zien de tegenstand­ers Jeffrey Herlings ook meestal: van de achterkant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium