Het Belang van Limburg

“Naar school door betere tandverzor­ging”

Tandartsen fietsen ‘Tour de France’ voor kinderen in Nepal

- Koen LUTS

“Eens je Nepal hebt bezocht, laat het land je niet meer los. Ons hoofddoel met vzw Medora is het verbeteren van de gezondheid van de schoolkind­eren die in de afgelegen dorpen wonen”, zegt de Lummense tandarts Anita Lenaerts, terwijl ze afgelopen weekend supporterd­e voor het team dat de ‘Tour de France’ inzette om geld in te zamelen voor Nepal. “Gele truidrager­s Eric Vanderaerd­en en Marc Wauters, minister Vandeurzen, burgemeest­er Luc Wouters en schepen Wim Vangeel reden een rondje mee met het trio dat nog 31 etappes voor de boeg heeft.”

Nederlande­r Rien Koopmans richtte 10 jaar geleden Medora op om de gezondheid van kinderen uit afgelegen Nepalese dorpen te verbeteren. Voorzitter van Medora Belgium Anita Lenaerts: “In 2010 hebben we ons gezondheid­scentrum geopend en het is dus symbolisch dat de drie renners Rien en twee vrienden - het parcours van de Ronde van Frankrijk van 2010 fietsen. Alle etappes van de Medora Cycle Tour worden gesponsord, eentje door alle Lummense tandartsen. Het trio vertrok zaterdag in Tilburg, zelfs de zware cols zullen ze niet overslaan. Op het einde van hun eerste rit kregen de drie zondag gezelschap in Lummen van de gele truidrager­s, de minister, burgemeest­er en schepen. Allen kregen ook een sjaaltje van Nepal.” Vlaams minister Vandeurzen bevestigde dat hij trots was op hoe goed onze gezondheid­szorg is, maar dat hij tegelijk blij is dat dit soort gedreven initiatiev­en genomen worden.

Vrijwillig­erswerk

“Jos Hoffbauer van de Limburgse tandartsen­vereniging benadrukte dat de toegang tot tandheelku­nde in heel wat plaatsen in de wereld niet vanzelfspr­ekend is”, aldus Lenaerts, die zelf in september voor de negende keer naar Nepal trekt. Erik Remans en Linda Maes uit Zonhoven vergezelle­n haar voor de zevende keer. “Marian Schaerlaek­ens vertelde na een vakantie in Nepal dat ze tandartsen zocht die vrijwillig­erswerk wilden doen. Ik had ooit een diareporta­ge van Nepal gezien en het was mijn droom om het land ooit te bezoeken. Lang heb ik dus niet moeten nadenken over die vraag.”

Met vzw Medora willen ze vooral het belang van een goede mondgezond­heid en gezonde lichaamsbe­weging aanleren.

Urbanus

“In 2016 hebben we het Nepalfesti­val georganise­erd en een documentai­re film over de kinderen gemaakt met steun van Stijn Coninx en Urbanus. Met de opbrengst hebben we drie scholen heropgebou­wd die getroffen waren door de zware aardbeving van 2015. Dit jaar wordt ons project nog uitgebreid met Nepalese oogartsen. Indien nodig krijgen de kinderen een bril en worden zelfs operaties uitgevoerd. De oogartsen van ginds dragen die kosten. Opvallend is dat we met weinig middelen veel resultaat bereiken en dat de tanden van de Nepalese kindjes in de scholen van ons project er beter aan toe zijn dan die van de Vlaamse kinderen.”

Buikinfect­ies

“Dankzij eenvoudige hygiëne worden oog- en buikinfect­ies vermeden en als de kinderen daardoor naar school kunnen gaan, hebben ze meer kansen op een goede toekomst. We hopen dat de Nepalezen op termijn ons project overnemen. Toch breiden we dit jaar ons project verder uit naar enkele heel moeilijk bereikbare bergdorpje­s”, besluit Lenaerts.

→ De etappes volg je op www.medora.nl

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Met een flinke supporters­groep hadden de tandartsen voor Nepal er in Lummen hun eerste rit van de Tour van 2010 opzitten.
FOTO DICK DEMEY Met een flinke supporters­groep hadden de tandartsen voor Nepal er in Lummen hun eerste rit van de Tour van 2010 opzitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium