Het Belang van Limburg

“Wandelen is out, tieners willen nu naar Kroatië”

Zeventigja­rig Kazou maakt spel om zonnecrème te leren smeren

- Caroline VANDENREYT

Zelfs Kazou - de CM-vakanties in de volksmond - heeft te ‘lijden’ onder de klimaatsve­randering: ze hebben dit jaar speciaal een gezelschap­sspel gemaakt om monitoren en kinderen genoeg én juist zonnecrème te leren smeren. Met 4.900 kinderen van 7 tot 18 jaar zijn ze deze zomer vanuit Limburg op reis vertrokken. Naar bestemming­en van Houthalen tot de West-Highlands. “De populairst­e? Kroatië, zeker bij de tieners”, zegt Raf Decabooter (27) van Kazou Limburg.

Zeventig jaar heeft Kazou op de teller, maar de senior heeft niet aan popularite­it ingeboet. Voor veel ouders is het elk jaar nagelbijte­nd voor de computer zitten om zoon of dochterlie­f ingeschrev­en te krijgen. “De vakanties voor 15-16-jarigen zijn het populairst, die zijn meteen volgeboekt. De verste bestemming­en vaak nog het eerst zelfs. De 11-12-jarigen is de tweede grootste groep. Bij 17-18-jarigen zien we steeds meer een daling, die gaan tegenwoord­ig veel sneller alleen of met vrienden op vakantie. Voor kinderen van 7 tot 10 jaar wordt dan weer later geboekt, meestal pas in mei of juni omdat de ouders nog een beetje onzeker zijn of het gaat lukken. In Limburg hebben wij, uitzonderl­ijk, ook drie vakanties in eigen provincie en dat helpt mama en papa toch makkelijke­r over de streep”, stelt Raf Decabooter, diensthoof­d Kazou Limburg. Heimwee is die jongste groep niet vreemd en voor hen was er dit jaar dan ook iets nieuws: Hennie Heimwee. “Een konijn dat mee op reis mag en waar een kindje mee mag slapen als hij of zij het moeilijk heeft.”

Bos

Nog nieuw: het smeerspel. “Tja, we zien het aantal hete zomers toenemen. Daarom hebben onze vrijwillig­ers Het loopt gesmeerd gemaakt om mee te nemen naar zonnige bestemming­en. Alhoewel dat dit jaar wel eigenlijk overal was”, lacht Raf. “Via een spelbord leren zowel monitoren als kinderen welke factor wie moet smeren en uiteraard waar. In het bos is bijvoorbee­ld factor 20 vaak genoeg, maar je moet ook daar zonnecrème gebruiken.” Goed plamuren wordt ook steeds belangrijk­er want de activiteit­sgraad van de jongeren is behoorlijk veranderd: vroeger was het vooral wandelen wat de klok sloeg, vandaag moet het zon-zee-strand zijn. “Een kanotocht tussen Frankrijk en Gent voor 15-16-jarigen gaat er volgend jaar uit. Want ook daarvoor vind je nog amper kandidaten wegens te intensief… De opleidinge­n van onze monitoren zijn ook aangepast: in het verleden moesten we een stafkaart leren lezen, nu is het hoe je zwembadani­matie kan bedenken. Het enige wat ongewijzig­d is: de sjaaltjes zijn gigantisch populair. Overigens, een hardnekkig vooroordee­l dat blijft leven: je moet geen lid van CM zijn om mee te gaan met Kazou. Leden krijgen wel korting.”

Raf Decabooter

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? “Met deze nieuwe hete zomers hebben we een spel uitgewerkt om te leren smeren”, toont Raf Decabooter.
FOTO SVEN DILLEN “Met deze nieuwe hete zomers hebben we een spel uitgewerkt om te leren smeren”, toont Raf Decabooter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium