Het Belang van Limburg

Gemeente koopt jeugdkapel van Tongerse kerkfabrie­k

-

De 80-jarige jeugdkapel in de Hoeseltse Hollestraa­t wordt eigendom van de gemeente. “De jeugdkapel is Hoeselts cultureel erfgoed. Omdat de gemeente ze zal kopen, is het onderhoud ervan verzekerd”, zegt schepen van Patrimoniu­m Guy Thys. Vrijdag 31 augustus organiseer­t de Gezinsbond opnieuw een processie naar de kapel.

De jeugdkapel werd gebouwd omdat de bisschop van Luik-Limburg 1938 had uitgeroepe­n tot een Mariaal jaar om de verering van Maria aan te wakkeren. De kapel werd op 23 oktober 1938 ingezegend. De volgende tientallen jaren werd in de Mariamaand mei naar de kapel gewandeld in processie. Maar die traditie verwaterde eind vorige eeuw. Paul Achten: “In de jaren 2000 viel de kapel ten prooi aan vandalen. In een mum van tijd werd het een ruïne. Met acht jonggepens­ioneerden hebben we de kapel hersteld in 2004, waarbij we financiële steun kregen van het Revuegezel­schap.”

Schepen Thys (N-VA): “Paul Achten, Xavier Verjans en Johan Gerits hebben de voorbije maanden sterk bij het gemeentebe­stuur aangedrong­en op de aankoop van de kapel. Die is eigendom van de kerkfabrie­k van Tongerence­ntrum. We hebben met de parochiale eenheid OLVTongere­n overlegd over een bedrag van 5.000 euro en vragen de volgende gemeentera­ad dit goed te keuren.” “De aankooppri­js lijkt niet zo veel, maar het is natuurlijk zo dat de gemeente nu zal instaan voor het onderhoud van de kapel, de trappen ernaartoe en de hele groenomgev­ing.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium