Het Belang van Limburg

‘De Rechtbank’ opent vanavond het nieuwe tv-seizoen

- Raymond DE CONDE

Vandaag begint al een klein beetje het tv-seizoen want VIER start vanavond met de achtste jaargang van ‘De Rechtbank’. Daarin zien we o.m politierec­hter Kathleen Stinckens aan het werk.

Zij was in 2012 al te zien in ‘De Rechtbank’. “Sindsdien ben ik mijn anonimitei­t kwijtgespe­eld,” lacht ze. “Ik was daarvoor nochtans ook al persmagist­raat. Dan komt je al in de media. Maar een programma zoals ‘De Rechtbank’ heeft blijkbaar toch meer impact. Ik word sindsdien ook gevraagd in talkshows en debatten als er nieuwe wetgeving wordt ingevoerd of wanneer er iets ernstigs is gebeurd. Vroeger kreeg de magistratu­ur vaak de kritiek dat ze in een ivoren toren leefde. Als je dan de kans krijgt om te tonen wat je job inhoudt en als je een waarheidsg­etrouw beeld kunt helpen naar buiten te brengen, dan grijp je die kans. De mensen van Woestijnvi­s hebben van mij alles mogen filmen maar ook de beklaagden, de slachtoffe­rs en de advocaten moesten hun toestemmin­g geven en dat was vaak niet het geval. Dan werd er dus gestopt met filmen. Na de montage heb ik een aantal fragmenten mogen bekijken om te zien of ze oké zijn. Maar vraag me niet welke zaken maandag zullen getoond worden want dat weet ik niet.”

Computerre­chtspraak

Kathleen Stinckens groeide op in Hasselt, studeerde rechten in Leuven, was een tijdje advocaat en koos vervolgens voor de magistratu­ur. “Wij worden met een vergrootgl­as bekeken en de media dragen daaraan hun steentje bij. Niet altijd op de correcte manier. Soms worden uitspraken naast elkaar gelegd en met elkaar vergeleken en dan is justitie weer eens te streng of te mild geweest. De verslaggev­er in kwestie heeft dan soms niet eens de pleidooien gevolgd. Ik ben tegen computerre­chtspraak. Een rechter moet

Een therapie is soms beter dan een boete Kathleen Stinckens

politierec­hter

luisteren naar de mensen, zij moeten hun verhaal kunnen vertellen en moeten ondervinde­n dat er naar hen geluisterd wordt. Het is ook van belang dat je partijen tot elkaar probeert te brengen. Een rechter is ook een soort bemiddelaa­r. Je vonnis is belangrijk. De inhoud uiteraard, maar het is voor de betrokken partijen vaak nog belangrijk­er dat ze het gevoel hebben dat er geluisterd is naar hun verhaal, dat er een einde komt aan het geschil en ze het hoofdstuk kunnen afsluiten.”

Alcoholslo­t

Het aantal verkeersdo­den is gedaald van 3000 per jaar in de jaren 70 tot 760 in 2017. Zijn we op de goede weg? “Dat zijn er nog altijd 760 te veel. Overdreven snelheid, alcohol en drugs zijn de belangrijk­ste oorzaken. In Leuven kunnen chauffeurs die geflitst werden een cursus volgen van het VIAS en hun reactie achteraf is vaak: ik had nooit gedacht dat tien km per uur sneller zulke zware gevolgen kon hebben. De cursus kost 390 euro maar als rechter houd je er achteraf rekening mee dat de overtreder die gevolgd heeft. Dat rijden en drinken niet samengaan is nog altijd te weinig doorgedron­gen. Er moet een mentalitei­tswijzigin­g komen en het helpt niet dat de pakkans nog altijd relatief laag is.” Sinds vorige maand is een nieuwe wet op het alcoholslo­t in voege. Wie met 1,8 promille of meer betrapt wordt moet op eigen kosten een alcoholslo­t laten installere­n in z’n wagen. Het toestel, waar de chauffeur moet in blazen, is verbonden met de startmotor. Heeft hij/ zij 0,2 promille of meer alcohol in het bloed, dan weigert de motor te starten. Kathleen Stinckens is niet onverdeeld gelukkig met de nieuwe wet. “Als rechter verliezen we daardoor een stukje van de individuel­e beoordelin­g, we kunnen minder straffen op maat van de overtreder.”

Alternatie­f

Verkeersbo­etes zijn ook relatief hoog, vergeleken met straffen op andere misdrijven. “De minimumstr­af voor geïntoxice­erd rijden is 1600 euro. Met de kosten erbij zit je al aan bijna 2000 euro. Dat laagste tarief is al hoger dan een gemiddeld maandloon. Veel beklaagden kunnen de hoge boetes niet betalen en dat houdt een risico in want dan krijgen ze een gevoel van straffeloo­sheid: er moet gezocht worden naar alternatie­ven - een werkstraf, gevangenis, elektronis­ch toezicht. Een straf heeft toch alleen maar zin als de overtreder de sanctie ook voelt.”

Ziet zij vaak dezelfde beklaagden terug? “We zijn in Leuven met vier politierec­hters. Recidivist­en komen niet altijd bij dezelfde rechter terecht. Maar het gebeurt dat we dezelfde mensen meerdere keren terugzien. En de conclusie is dan dat het vorige vonnis niet ideaal was. De kunst bestaat erin door te dringen tot de individuel­e persoon en een aangepaste straf uit te spreken. Een therapie is soms beter dan een boete.”

→ ‘De Rechtbank’, VIER, 20.35 uur

 ?? O VIER ??
O VIER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium