Het Belang van Limburg

Moeizaam weekend eindigt goed

WK-leider Neuville loopt verder uit, zege is voor Ott Tanak

- Marc CORNELISSE­N

Het was een moeilijk weekend, maar met een tweede plaats in de Rally van Duitsland heeft Thierry Neuville zijn kansen op de wereldtite­l gaaf gehouden. Rivaal Sébastien Ogier werd immers pas vierde en staat nu 23 punten in het krijt. De zege was voor de Est Ott Tanak.

Nee, een lekker weekend was het niet voor Thierry Neuville (30). De Duitslandr­ally is dan wel een thuiswedst­rijd - op een uurtje van zijn geboortepl­aats Sankt Vith en ze was vier jaar geleden de eerste WK-manche die hij kon winnen. Maar deze editie was geen grote voor de WK-leider. Een klein probleem op vrijdag sluimerde zaterdag nog door. Neuville had een olielek gehad aan de versnellin­gsbak. Hij had het zelf snel kunnen verhelpen, maar het team besloot toch om de hele transmissi­e uit voorzorg te vervangen. Het nieuwe differenti­eel had niet de ideale specificat­ies voor dit parcours en dat kostte tijd en vertrouwen. Pas zondag, toen het intussen goed bevonden transmissi­e weer in de auto kwam, werden de chrono’s beter.

Afvalrace

Neuville was toen naar de vijfde plaats weggezakt, maar de anderen kregen ook problemen. Eerst reed titelrivaa­l Ogier lek. Hij moest zaterdag op de gevreesde proef van Panzerplat­te stoppen om het wiel te vervangen en verloor 1’40”. Zondag viel eerst JariMatti Latvala weg met technische problemen en daarna dook Dani Sordo de wijngaarde­n in. Zo werd Neuville toch nog tweede, twee plaatsen voor Ogier. Die pakte in de power stage wel de vijf bonuspunte­n mee, zodat hij de schade kon beperken. Slotbalans: 19 punten voor Neuville (18+1), 17 voor Ogier (12+5). In de WKstand groeide de voorsprong van Neuville van 21 naar 23 punten. Neuville: “Als je zo’n moeilijk weekend hebt, is de tweede plaats een goed resultaat. Ik heb mijn voorsprong ietsje kunnen vergroten, wat vooraf toch mijn doel was. Ik hoopte meer punten te sprokkelen in de power stage, maar ik maakte een foutje en heb daarna op safe gereden. De snelheid en het vertrouwen waren dit weekend niet optimaal, maar ik was wel regelmatig en heb gedaan wat ik moest doen. De titelstrij­d zal spannend blijven tot het einde van het seizoen.”

De zege ging voor het tweede jaar op rij naar Ott Tanak. De 30-jarige Est had ook de vorige manche in Finland gewonnen en nadert nu tot op 13 punten van Ogier en 36 van Neuville. Er blijven nog vier manches te gaan, te beginnen met de Rally van Turkije in september.

Bedoret out - De 22-jarige Sébastien Bedoret, de nieuwe protégé van Freddy Loix, haalde bij zijn WK-debuut het einde niet. Bij een kleine schuiver reed hij twee velgen kapot, terwijl hij maar één reservewie­l aan boord had. “Toch ben ik tevreden. Het verschil met de toppers was kleiner dan verwacht.” (mc)

Munster wint - In de Duitse Opel Adam Cup boekte onze landgenoot Gregoire Munster een zege en een opgave. Arthur Kerkhove en zijn Alkense copiloot Rutger Govaerts werden 15de en vielen uit. (mc)

Mijn snelheid en vertrouwen waren niet optimaal, maar ik heb gedaan wat ik moest doen

Thierry NEUVILLE

 ?? Foto EPA ?? Thierry Neuville in actie in Panzerplat­te, op het militaire domein van Baumholder. Inzet: winnaar Ott Tanak.
Foto EPA Thierry Neuville in actie in Panzerplat­te, op het militaire domein van Baumholder. Inzet: winnaar Ott Tanak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium