Het Belang van Limburg

“Joggen zien we door de vingers”

Senioren demonstrer­en straffe voorzetten op wandelvoet­bal

- Geert VAN BAELEN

“Joggen zien we door de vingers, maar echt rennen is een overtredin­g”, schetst Frans van Driel (75) op het plein bij KFC Hamont ‘99 één van de uitgangspu­nten van ‘walking football’ oftewel wandelvoet­bal. Ideaal voor 55-plussers die toch nog tegen een balletje willen trappen en gezond bezig willen zijn. Het wordt doorgaans op een kwartveld tegen wandeltemp­o gespeeld, al valt dit in de praktijk nogal mee. Zo bleek er zaterdag tijdens een enthousias­t bijgewoond demonstrat­ietoernooi in Hamont bij momenten behoorlijk wat vaart in het spel te zitten. “Maar aanraken mag wel niet.”

“In België is wandelvoet­bal nog niet echt doorgebrok­en. Met dit toernooi wil ik het tij helpen keren”, motiveert Frans van Driel zijn initiatief om een demotoerno­oi te organisere­n tijdens de opendeurda­g van de Hamontse voetbalplo­eg. “In Engeland waar de sport is ontstaan - heb je liefst 3.000 wandelvoet­balteams. In Nederland zijn dat er toch al 300, maar in ons land slechts 20. Een viertal daarvan zit in Limburg. En dat terwijl mensen hier toch ook steeds ouder worden. Daarom hoop ik dat wandelvoet­bal hen uit de zetel krijgt. Zowel mannen als vrouwen. Niet alleen voor de gezonde beweging, ook voor het gezelschap.”

Witte streep

Om ouderen over de witte streep te trekken, heeft wandelvoet­bal enkele beperkinge­n. “Het is geen contactspo­rt, je mag elkaar niet aanraken. Geen slidings, geen doelmannen en geen buitenspel. De bal mag ook niet boven heuphoogte komen.”

Van Driel kreeg zaterdag alvast vier teams bij elkaar en hoopt dat de kiem is gezaaid voor een permanent initiatief. “We zijn een beetje pionier en waren bij onze start in 2013 de eerste wandelvoet­balploeg van het land”, wist speler Paul Bellefroid (71) van het Senior Army van KRC Genk. “KRC heeft ons erkend als volwaardig onderdeel en ondertusse­n tellen we bijna 20 spelers. Voorlopig hebben we geen oud-KRC’ers in onze rangen, al trekken we wel aan de mouw van Pierre Denier. Maar die heeft het nog te druk bij de club. Mijn eigen voetbalcar­rière beperkt zich tot mijn schooltijd. Wandelvoet­bal vergt toch een ander soort techniek om een pas te geven. Je speelt vijf tegen vijf, en bent constant in beweging. Na twee keer 20 minuten spelen, heb je echt wel intensief gesport.”

Wennen

Mart Kluitmans (57) uit Achel speelde nog ooit in de hoogste klasse van het amateurvoe­tbal in Nederland, bij DBS Eindhoven. Ruim 15 jaar had hij niet meer tegen een bal getrapt toen hij zaterdag kennismaak­te met wandelvoet­bal. “Het is wennen want de neiging om te rennen, moet ik toch onderdrukk­en. Als je iemand wil passeren, moet je wandelen. In het begin is dat iets wat je moet aftasten samen met de andere spelers. Maar het smaakt wel naar meer. Omdat ik wat last heb van mijn heupen zit gewoon voetballen er niet meer in, dus dan is dit misschien wel een alternatie­f.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Met veel vuur gingen ze in Hamont een flinke partij wandelvoet­bal demonstrer­en.
FOTO DICK DEMEY Met veel vuur gingen ze in Hamont een flinke partij wandelvoet­bal demonstrer­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium