Het Belang van Limburg

Voormalige badzalen op mijnsite Beringen worden school

Vierhonder­d leerlingen vanaf schooljaar 2020 naar be-Mine

- Zahra BOUFKER/Roger VANHOUDT

In het immense voormalige badzalenge­bouw op be-Mine starten volgend jaar de werken voor de bouw van een lagere en kleutersch­ool. Het is ook de bedoeling dat er tegelijk een ‘avontuurli­jke’ speelplaat­s wordt aangelegd. De Horizon en Het Mozaïek verhuizen in de loop van 2020-2021 naar de nieuwe locatie, 400 leerlingen zullen dan school lopen op het mijnterrei­n.

“Het schepencol­lege van Beringen heeft de omgevingsv­ergunning goedgekeur­d, zodat de twee basisschol­en van Beringen-Mijn kunnen verhuizen naar de mijnsite”, zegt schepen Anne WoutersCuy­pers. “Deze verhuizing zal geen afbreuk doen aan het monumental­e en historisch­e karakter van het huidige gebouw. Integendee­l, het zal zorgen voor een meerwaarde met moderne, eigentijds­e schoolgebo­uwen.”

Ook vindt de stad het belangrijk dat voor de schoolkind­eren en hun leerkracht­en in de buurt de nodige educatieve en recreatiev­e mogelijkhe­den zijn. Zowel het verleden van een mijngebied als de toekomst ervan staan letterlijk naast de schoolpoor­t. “Dit biedt de kinderen de kans om hun horizon te verruimen. Dit is leven en leren in diversitei­t, iets waarop de nieuwe school ten volle inzet.”

Sporen-speelplaat­s

Ook voor de aanleg van een avontuurli­jke speelplaat­s biedt het mijnterrei­n veel mogelijkhe­den. Cuypers: “De voormalige treinspore­n worden geïntegree­rd in de sporen-speelplaat­s. Ze wordt uiteraard ook groen, met houten speeltafel­s, peuterscho­mmels, picknickta­fels en een speelparco­urs. Dit project is een belangrijk onderdeel van de herbestemm­ing van de volledige mijnsite. Het vestigen van een school ligt volledig in de lijn van de ambities van be-Mine. Zo willen ze de voormalige mijnsite opnieuw deel laten uitmaken van het sociaal en economisch weefsel van Beringen.”

Straf!

De naam van de nieuwe school is ‘Straf! School met lef’. “Straf betekent sterk en krachtig”, zegt directrice Esther Elsen. “Het letterwoor­d staat voor Samen, Toekomst, Ruimte, Anders en Fier. Het uitroeptek­en versterkt de naam en de toekomstvi­sie van de school. De mier in het logo staat voor samenwerki­ng.”

 ?? FOTO ROGER VANHOUDT ?? De sporen op het huidige sporenpark worden geïntegree­rd in een avontuurli­jke speelplaat­s.
FOTO ROGER VANHOUDT De sporen op het huidige sporenpark worden geïntegree­rd in een avontuurli­jke speelplaat­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium