Het Belang van Limburg

Vanaf september afbouw soldaten in stations

-

Vanaf september gaat de regering patrouille­rende militairen in trein- en metrostati­ons afbouwen. Hun bewakingso­pdracht wordt overgenome­n door de federale politie. “Dit is een nieuwe stap in het geleidelij­k afbouwen van de bewakingso­pdracht van de militairen terwijl de veiligheid toch gegarandee­rd blijft”, zegt defensiemi­nister Vandeput (N-VA). Nu patrouille­ren er nog 550 militairen in de straten. Op het toppunt van de terreurdre­iging waren er dat 1.800.

Gewoontege­trouw is minister van Defensie Steven Vandeput karig met concrete informatie over de inzet van militairen in straten en op terreurgev­oelige plekken. “Je maakt ook niet publiek wat de veiligheid­scode van je huis is als je met vakantie bent”, zegt hij. “Onze eerste bekommerni­s is de veiligheid. Die moet gegarandee­rd blijven. Op basis van de risicoanal­yse van het OCAD en in samenspraa­k met de diensten, neemt de regering haar beslissing.”

Geleidelij­k

De beslissing om vanaf september minder soldaten in te zetten is volgens Vandeput “al lang geleden genomen, op vraag van de diensten zelf”. Vandeput verwijst daarbij onder meer naar de zogeheten dynamische inzet van militairen. Aanvankeli­jk werden de militairen zeer statisch ingezet. Lees: op steeds dezelfde plekken. Maar die aanpak vergde veel mankracht en energie van een armlastige Defensie. “Met de dynamische aanpak zijn ze veel mobieler en is de voorspelba­arheid weg. Dezelfde veiligheid kunnen we zo waarborgen met minder mensen. Maar we hebben ook het aantal militairen geleidelij­k kunnen afbouwen door andere maatregele­n: meer camera’s, andere manieren van bewaken en de aanwerving van meer politiemen­sen.” De patrouille­s in de stations zullen vanaf september niet van de ene op de andere dag verdwijnen. Dat gebeurt stapsgewij­s en in overleg met politieen veiligheid­sdiensten. Zij nemen een deel van de bewakingso­pdrachten over.

Van 1.800 naar 550

Op het hoogtepunt van de terreurdre­iging zette Defensie op vraag van de regering 1.800 soldaten in op openbare plaatsen. Dat was na de aanslagen van 22 maart 2016, toen het door OCAD ingeschaal­de veiligheid­sniveau op 4 stond, het maximum. Sinds januari daalde dit terreurniv­eau naar 2. “Nu zetten we nog altijd 550 militairen in”, aldus Vandeput. Op strategisc­he plaatsen verandert er niets. Zo blijven in de Wetstraat, aan ambassades en aan Joodse en internatio­nale instelling­en voorlopig militairen patrouille­ren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium