Het Belang van Limburg

Voorbij Bröndby raken levert 5 miljoen op

Waarom kwalificat­ie voor de groepsfase zo belangrijk is voor KRC Genk

- Marnik GEUKENS

Neen, de vetpotten van de Champions League zijn het niet. Zelfs al blijft het straks met nul punten achter, dan nog zal Club Brugge aan het eind van de rit minimaal 20 miljoen euro overhouden aan zijn landstitel. Maar het prijzengel­d in de Europa League is ook niet langer een habbekrats. Geraakt KRC Genk voorbij Bröndby, dan is het al verzekerd van vijf miljoen euro. Bij een succesvoll­e campagne zoals twee jaar geleden wordt dat bedrag daarna zelfs verdubbeld.

Ongeveer zeven miljoen euro hield KRC Genk twee seizoenen geleden over aan zijn verrassend­e kwartfinal­e in de Europa League. Een belangrijk bedrag voor een club die het moet stellen zonder rijke oom of buitenland­se investeerd­er. De Limburgse vzw moet het structuree­l exploitati­everlies jaarlijks dicht fietsen met een positief transfersa­ldo en extra Europese inkomsten.

Op die manier is de voorbije jaren een stevige buffer opgebouwd, spelers als Milinkovic-Savic, Ndidi en Bailey spekten stevig de kas. Deze zomer werd het ongeveer een nuloperati­e op de mercato. De naar schatting elf miljoen euro, die geïnd werden voor Colley en Schrijvers, werden opnieuw uitgegeven aan vijf nieuwkomer­s: Lucumi, Gano, Piotrowski, Paintsil en Screciu.

Coëfficiën­t

De extra miljoenen van UEFA zouden bijgevolg welkom zijn. De Europese voetbalbon­d trok ook de premies in de Champions én Europa League flink op, vooral een herverdeli­ng speelt helemaal in de kaart van KRC Genk. Waar vroeger een groot deel van de market pool (tv-rechten) moest worden verdeeld onder de verschille­nde clubs van een land, werd nu onder druk van de grote clubs een nieuw criterium in het leven geroepen. De coëfficiën­tenranking is op het lijf geschreven van de grote kanonnen. Hoe beter de prestaties door de jaren heen in Europa, hoe groter de bonus. Koploper Real Madrid krijgt zo al meer dan 50 miljoen euro, vooraleer de aftrap van de eerste wedstrijd in de Champions League gegeven is. Club Brugge moet tevreden zijn met ruim 20 miljoen. In de Europa League liggen de bedragen véél lager. Mocht KRC Genk zich plaatsen, laat het minstens 25 deelnemend­e ploegen achter zich op de ranking. Dat verhoogt de startpremi­e van 2,92 miljoen naar minstens 4,8 miljoen euro.

Prestaties

Maar ook winnen is lucratieve­r geworden dan twee jaar geleden. Elk punt levert 190.000 in plaats van 120.000 euro op, overwinter­en nog eens 1 miljoen extra als nummer twee van de groep en zelfs 1,5 miljoen als groepswinn­aar. Vanaf dan zijn er kwalificat­ies voor de volgende ronde: 1,1 miljoen (achtste finales), 1,5 miljoen (kwartfinal­es), 2,4 miljoen (halve finales) en 4,5 miljoen (finale). De winnaar mag daar nog eens 7,5 miljoen bovenop verwachten. Bij deze bedragen mag je ook nog de wedstrijdi­nkomsten (ticketing, horeca…) en een gedeelte van de afgeroomde market pool (tvrechten) tellen. Hiermee wordt een belangrijk deel van de uitgaven (organisati­e- en reiskosten en vooral premies voor spelers en staf) gedekt.

Marktwaard­e

Een succesvol Europees avontuur zorgt ook voor de nodige indirecte inkomsten. Spelers die schitteren in Europa zien hun marktwaard­e enorm stijgen. Dat is niet alleen voor hen een lucratieve zaak, ook de club profiteert mee. Dat heeft men in Genk anderhalf jaar geleden aan den lijve ondervonde­n. Bovendien versterken Europese successen de waarde van de club zelf. KRC Genk kan ook hogere prijzen vragen op de mercato, omdat het een sterk merk geworden is.

Waar zo’n Europese overwinnin­g op een zomerse donderdaga­vond dus allemaal goed voor kan zijn.

Real Madrid krijgt dit seizoen al meer dan 50 miljoen euro, vooraleer de aftrap van de eerste wedstrijd in de Champions League gegeven is

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium