Het Belang van Limburg

Corruptiep­roces dreigt voor Jaak Gabriels

Onderzoek naar valse facturen bij Open Vld Bree na vijf jaar klaar

- Timmie VAN DIEPEN en Patrick BREBELS

BREE - Minister van staat Jaak Gabriels (Open Vld) hangt een corruptiep­roces boven het hoofd. Na vijf jaar heeft het parket haar onderzoek naar de top van de liberale partij in Bree afgerond en de beschuldig­ingen zijn niet mals. Gabriels en co worden onder andere verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en het gebruikmak­en van valse stukken.

Tienduizen­den euro’s, mogelijk zelfs 50.000 euro, zouden via een systeem van valse facturen zijn doorgeslui­sd van de stad Bree en bevriende bedrijven richting de lokale liberale partij Verjonging. Het gaat vooral om drukkerije­n publicitei­tskosten, die door de stad en een twintigtal bedrijven werden gefacturee­rd, terwijl

de prestaties in realiteit naar de partij Verjonging gingen. Op die manier werd belastingg­eld misbruikt en werden de regels van de partijfina­nciering overtreden. Naast Gabriels en De Ceulaer, die door het parket als leidende figuren worden beschouwd, staat ook Gabriels’ toenmalige privésecre­taris Mathieu Verheyen onder verdenking. Onder andere voor valsheid in geschrifte, oplichting en het gebruikmak­en van valse stukken. “Wellicht in september zal de raadkamer beslissen wie er effectief voor de rechtbank moet verschijne­n en wie buiten vervolging wordt gesteld”, zegt het Limburgse parket. Gabriels zegt met de hele zaak niets te maken te hebben.

BREE - Op minder dan twee maanden voor de verkiezing­en heeft het Limburgse parket het corruptieo­nderzoek naar de top van Open Vld Bree afgerond. Voor minister van staat Jaak Gabriels (74) dreigt een gevangenis­straf, want samen met voormalig provincier­aadslid Maarten De Ceulaer wordt hij ervan verdacht als burgemeest­er van Bree een systeem met valse facturen op poten te hebben gezet waarbij geld van de stad en bevriende bedrijven werd gebruikt om hun lokale liberale partij Verjonging te financiere­n.

Oplichting, valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en het vervalsen van jaarrekeni­ngen. Dat zijn de beschuldig­ingen die het parket van Limburg onderzoekt in het corruptied­ossier tegen de top van Open Vld Bree en een twintigtal bevriende bedrijven.

De bal ging vijf jaar geleden aan het rollen, vlak na het aftreden van Jaak Gabriels als burgemeest­er na 36 jaar onafgebrok­en aan het bewind te zijn geweest. Een drukker uit Bree, die ook meedraaide in het circuit, werd door de plotse verkiezing­snederlaag van Gabriels niet verder uitbetaald en meldde daarop de feiten aan de nieuwe coalitie van burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (CD&V). Die zag zich verplicht het parket in te lichten, waarop de federale politie vanuit Brussel de zaak in handen nam. Speurders van de Centrale Dienst voor de Bestrijdin­g van Corruptie deden in 2013 huiszoekin­gen bij onder andere Jaak Gabriels en Maarten De Ceulaer. Ook in het stadhuis van Bree werden verschille­nde keren onderzoeks­daden verricht.

Belastingg­eld misbruikt

Dat onderzoek bracht aan het licht dat er tot 2011 in Bree een systeem bestond waarin valse facturen werden opgemaakt door enerzijds de stad en verwante openbare diensten (OCMW, autonoom gemeentebe­drijf) en anderzijds een twintigtal bevriende bedrijven uit Bree en omgeving. Het ging hoofdzakel­ijk om facturen voor drukkerij- en publicitei­tskosten. De diensten die daar tegenover zouden moeten staan, werden niet aan de stad of de bedrijven geleverd die de kosten factureerd­en, maar wel aan de lokale partij Verjonging. Op die manier zouden enkele tienduizen­den euro’s, mogelijk zelfs 50.000 euro, zijn doorgeslui­sd naar de Breese afdeling van Open Vld. Samen met de oud-burgemeest­er wordt voormalig provincier­aadslid Maarten De Ceulaer, destijds ook schepen in Bree, ervan verdacht de leidende rol te hebben gehad in het dossier. Ook Gabriels toenmalige privésecre­taris Mathieu Verheyen staat onder verdenking. Of de stad in ruil voor de medewerkin­g van bedrijven een oogje dichtkneep op andere vlakken, kon het onderzoek niet uitwijzen. Hoe dan ook gaan deze praktijken regelrecht in tegen de regels rond partijfina­nciering, nog los van het feit dat er belastingg­eld werd misbruikt voor partijpoli­tieke doeleinden.

Hoeveel geld de stad en andere openbare diensten precies zijn kwijtgespe­eld, is voorlopig onduidelij­k. De huidige coalitie wil zich wel zeker burgerlijk­e partij stellen tijdens de aankomende rechtszaak. Daarvoor werd voormalig CD&V-Kamerlid Gerald Kindermans

als advocaat onder de arm genomen. “Wellicht in september zal de raadkamer beslissen wie er effectief voor de rechtbank moet verschijne­n en wie buiten vervolging wordt gesteld”, zegt het Limburgse parket, dat bevestigt dat het onderzoek is afgerond.

Gabriels lijstduwer?

Tot een rechtszaak zal het voor de gemeentera­adsverkiez­ingen op 14 oktober zeker niet meer komen. Toch komt het nieuws over de afronding van het corruptied­ossier erg ongelegen, op minder dan twee maanden voor de stembusgan­g. De lijst van Verjonging is nog niet officieel bekend, maar Gabriels zou wel als lijstduwer fungeren. De Ceulaer gaf eerder al te kennen dat hij de politiek vaarwel zegt.

“Op dit moment heb ik geen enkel zicht op wat Jaak ten laste wordt gelegd”, reageert Marie-Jeanne Raedscheld­ers-Savelkoul, lijsttrekk­er van Verjonging. Ze benadrukt dat de huidige ploeg veraf staat van de praktijken uit het verleden. “Wij houden het hoofd koel en gaan zeker niet over één nacht ijs. Moest er effectief gedagvaard worden, dan zullen we bekijken wat de gevolgen zijn voor de betrokkene­n. We hebben nog voldoende tijd voor de definitiev­e lijst ingediend moet worden. Ik bekijk deze zaak vooral ook op menselijk vlak. Jaak Gabriels heeft oneindig veel goed gedaan voor Bree. Dat gaan we zeker niet zomaar naast ons leggen.”

 ?? FOTO RS ??
FOTO RS
 ??  ??
 ?? FOTO PHILLIP PERGENS/RUDI SMEETS ?? Speurders deden in 2013 huiszoekin­gen bij Jaak Gabriels, Maarten De Ceulaer en in het stadhuis van Bree. Het corruptieo­nderzoek is nu afgerond.
FOTO PHILLIP PERGENS/RUDI SMEETS Speurders deden in 2013 huiszoekin­gen bij Jaak Gabriels, Maarten De Ceulaer en in het stadhuis van Bree. Het corruptieo­nderzoek is nu afgerond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium