Het Belang van Limburg

“Duif verloren gevlogen? Steek ze maar in de soep”

Opvangcent­ra zijn het beu: duivenmelk­ers halen verloren gevlogen duiven amper op

- Chris SNICK

HASSELT - Vogelbesch­erming Vlaanderen schiet met scherp op de duivenmelk­ers. “De liefde stopt zodra de vogel slecht presteert. Jaarlijks krijgen we in onze opvangcent­ra zo’n 1.700 geringde duiven binnen”, zegt woordvoerd­er Jan Rodts. Nog geen vijf procent wordt opgehaald door de zogenaamde duivenlief­hebbers. De rest moet ze niet meer hebben “omdat het toch geen goeie is”. De Duivenlief­hebbersbon­d erkent het probleem.

Deze maand was het zo’n groot nieuws in het Natuurhulp­centrum van Opglabbeek dat ze er zelfs een bericht aan wijdden op hun website: “Eigenaar van duif komt zijn vogel ophalen.” Een veertigtal duiven zit er momenteel. Verloren gevlogen of gewond teruggevon­den. Stuk voor stuk geringd. En stuk voor stuk werd de eigenaar gecontacte­erd. “Telkens hetzelfde antwoord: ‘hou ze maar’”, zegt medewerker Wim Vermeylen. “Soms zelfs van mensen die dichtbij wonen. Maar ja, een duif die verloren vliegt, zal nooit een kampioen worden. Dus hoeven ze die niet meer. Als dan plots iemand zijn duif wél ophaalt, is dat zeer uitzonderl­ijk.”

Stadsduif

“Onze medewerker­s worden er moedeloos van”, luidt het bij Vogelbesch­erming Vlaanderen, koepel van de opvangcent­ra. “Meestal krijgen ze één van de volgende antwoorden van de duivenmelk­ers: wring ze de nek om, steek ze in de soep of eet ze op met erwtjes en wortelen. Komaan. Heb tenminste het respect voor de dieren om ze op te halen”, zegt Jan Rodts. “Want het is niet de taak van opvangcent­ra om ervoor te zorgen. Die moeten wilde dieren opvangen, verzorgen en daarna terug in de natuur zetten. Met zo’n duif kun je dat niet. Dan wordt dat een stadsduif, krijgt die nakomeling­en en zorgt dat ook nog eens voor overlast. Dus moeten onze mensen hopen dat er vroeg of laat toch een duivenmelk­er of een particulie­r zo’n duifje wil. En intussen nemen die beesten de plaats in van andere dieren die ook hulp nodig hebben.”

Aan tafel

Frans Hermans, voorzitter van de Koninklijk­e Belgische Duivenlief­hebbersbon­d, steunt de oproep. “Voor sommige oudere duivenmelk­ers is het misschien niet makkelijk om ver te rijden om hun duif. Maar eerlijk, er zijn er andere die het gewoon de moeite niet vinden om zo’n duif op te halen. Zeker als het niet de eerste keer is dat die verloren vliegt. Maar zelfs dan kan het niet de bedoeling zijn dat we mensen met een goed hart voor dieren daarmee opzadelen. Onze leden moeten hun verantwoor­delijkheid opnemen. Ik wil zeker aan tafel zitten met Vogelbesch­erming Vlaanderen om te zien wat wij nog kunnen doen.”

Haal jullie verloren gevlogen duiven op in plaats van te zeggen: wring ze de nek om

Jan RODTS Vogelbesch­erming Vlaanderen

 ?? FOTO BB ?? Het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek is de duivenmelk­ers beu die de moeite niet nemen hun verloren gevlogen duiven op te halen.
FOTO BB Het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek is de duivenmelk­ers beu die de moeite niet nemen hun verloren gevlogen duiven op te halen.
 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Medewerker Wim Vermeylen van Natuurhulp­centrum Opglabbeek herkent de problemen.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Medewerker Wim Vermeylen van Natuurhulp­centrum Opglabbeek herkent de problemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium