Het Belang van Limburg

Krappe arbeidsmar­kt treft ook bouwsector

Een op de drie aannemers heeft meer dan zes maanden werk

- Guido CLOOSTERMA­NS

De krapte op de arbeidsmar­kt is een steeds groter probleem voor de bouwsector. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van Confederat­ie Bouw Limburg en Voka Limburg. In vergelijki­ng met vorig jaar zien meer Limburgse bouwbedrij­ven hun winst groeien, willen meer bedrijven aanwerven en zien meer bedrijven hun orderboekj­e verder dan zes maanden gevuld. Opvallend is dat iets minder bedrijven een beroep doen op buitenland­se werknemers, omdat er in de landen van herkomst genoeg werk is.

HASSELT - De schaarste op de arbeidsmar­kt legt een rem op de groei van de Limburgse bouwsector. Dat blijkt uit de jaarlijkse bouwenquêt­e van Confederat­ie Bouw Limburg en Voka Limburg. “De krapte op de arbeidsmar­kt dreigt de groei van onze bouwbedrij­ven te hypotheker­en”, aldus afgevaardi­gd bestuurder Chris Slaets van de Confederat­ie Bouw Limburg.

Het einde van het bouwverlof is voor Confederat­ie Bouw Limburg en Voka Limburg de gelegenhei­d om te peilen naar de gezondheid­stoestand van de Limburgse bouwbedrij­ven.

Uit de bouwenquêt­e van dit jaar leren we dat de Limburgse bouw blaakt van gezondheid. Uit een studie van de Confederat­ie Bouw blijkt immers dat de bouw dit jaar met 3,7 procent zal groeien, tegenover een algemene economisch­e groei van 1,6 procent. De bouwenquêt­e toont ook aan dat 62 procent van de Limburgse aannemers verwacht dat hun totale omzet dit jaar zal stijgen. Dat is aanzienlij­k meer dan vorige jaren. In 2016 en 2017 lag dat aantal nog op respectiev­elijk 51 en 54 procent.

Even spectacula­ir is de daling van het aantal bouwbedrij­ven dat verwacht zijn omzet te zien dalen. In 2017 vreesde nog een op de vijf bedrijven een daling van de omzet, vandaag is dat nog amper een op de tien. Een op de vier aannemers verwacht een stabiele omzet. De bouwenquêt­e polste ook naar de winstverwa­chtingen: 49 procent van de bouwbedrij­ven verwacht dat zijn winst zal stijgen, ten opzichte van 43 procent in 2017. Goed nieuws is ook dat amper 16 procent van de bouwbedrij­ven verwacht dat de winst daalt. Ter vergelijki­ng: in 2016 zei nog een op de vier bedrijven een daling van de winst te verwachten. “Ook dit jaar zijn de ondernemer­s optimistis­ch”, zegt Chris Slaets. “De verwachte omzet- en winststijg­ing liggen dit jaar op het hoogste ni-

veau sinds jaren.”

Genoeg werk

Ook over een tekort aan werk moeten de Limburgse bouwbedrij­ven niet klagen. Bijna een op de drie heeft voor meer dan zes maanden werk. Amper 8 procent van de Limburgse bouwbedrij­ven heeft werk voor minder dan een maand.

Meer omzet betekent ook extra jobs. Bijna de helft van de Limburgse bouwbedrij­ven zegt extra mensen te willen aanwerven, een aanzienlij­ke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 28 procent van de bedrijven wilde aanwerven. En hier knelt het schoentje. Eerder dit jaar bleek al dat heel wat Limburgse ondernemin­gen hun investerin­gen uitstellen omdat ze

geen of onvoldoend­e geschikt personeel vinden. Ook in de bouw dreigt een gebrek aan arbeidskra­chten een rem te zetten op de groei. “Meer dan drie vierde van de Limburgse bouwondern­emingen geeft aan dat het vinden van geschikt personeel cruciaal is voor de groei van het bedrijf ”, aldus gedelegeer­d bestuurder Johann Leten van Voka Limburg. “Met de heersende krapte op de arbeidsmar­kt lijkt het antwoord op deze uitdaging steeds moeilijker te worden.”

Ander knelpunt: de bouwbedrij­ven vragen zich af op de economisch­e groei nog lang aanhoudt.

Buitenland

Als het vinden van geschikt personeel steeds moeilijker wordt, zou je denken dat aannemers personeel zoeken in het buitenland. Welnu, terwijl vorig jaar 65 procent van de Limburgse bouwbedrij­ven zei een beroep te doen op buitenland­se werknemers, is dat dit jaar 63 procent. Een kleine daling dus. “Aangezien er in de landen van herkomst werk genoeg is, zijn buitenland­se bouwvakker­s steeds minder geneigd om naar hier te komen”, legt Chris Slaets uit.

Toch blijven Limburgse bouwbedrij­ven hinder ondervinde­n van buitenland­se concurrent­en. Nog steeds verwachten negen op tien bedrijven opdrachten te verliezen aan buitenland­se concurrent­en. Maar de verliezen worden wel kleiner.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium