Het Belang van Limburg

“Show van de schone schijn”

Minder suikers en vetten in voeding volgens industrie, experts blijven kritisch

- Mark VAN LUYK

HASSELT - Volgens de voedselind­ustrie daalde de hoeveelhei­d suiker de laatste vier jaar met 7,1 procent in frisdranke­n en met 3,8 procent in zuivelprod­ucten. Dat zou onder andere het gevolg zijn van het Convenant Evenwichti­ge Voeding dat de sector in 2012 sloot met minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld). Maar niet alle voedingsex­perts zijn even enthousias­t. “De overheid zou zelf meer moeten doen want er komt een obesitasep­idemie aan.”

Zes jaar na de oprichting van de convenant concludeer­t Fevia, de sectorvere­niging van de Belgische voedingsin­dustrie, dat er nu 5,8 procent minder suikers en 13 procent meer vezels te vinden zijn in ontbijtgra­nen. De frisdranks­ector verminderd­e het gebruik met 7 procent door meer producten zonder suiker en kleinere porties aan te bieden. Tegen 2020 wil de industrie de hoeveelhei­d suiker met 10 procent laten dalen en eind 2018 moeten gesuikerde frisdranke­n van alle Vlaamse speelplaat­sen verdwijnen. De zuivelindu­strie paste de recepten aan van yoghurt, chocoladem­elk en dessertjes waardoor er nu 3,8 procent minder suiker wordt gebruikt. Tegen 2020 wil die industriet­ak 8 procent minder suiker gebruiken. Volgens Fevia bewijzen de cijfers dat zelfregule­ring werkt. “Onze bedrijven pasten de samenstell­ing aan van de producten zonder dat u het merkte”, aldus Jean Eylenbosch, voorzitter van Fevia. “Er is een kentering naar minder vetten, suikers en zout en op die trend willen we nu verder bouwen.” Comeos, de federatie van de warenhuize­n, gaat ook koude sauzen, smeersalad­es en bereide maaltijden aanpakken. De maaltijden moeten straks 10 procent meer groenten bevatten. Warenhuisk­eten Aldi gaat het recept aanpassen van 82 huisproduc­ten. Op jaarbasis zouden klanten van de keten zo 750 ton suiker, 130 ton vet en 35 ton zout vermijden. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) zegt dat ze tevreden is met de acties van de Belgische voedselind­ustrie. “Maar we gaan de resultaten ook nog onafhankel­ijk laten monitoren en analyseren, want er is nog veel werk te doen.”

Show

Voedingsex­pert Patrick Mullie van de Vrije Universite­it Brussel noemt de vloed van persberich­ten van de voedselind­ustrie een schoneschi­jnshow. “Het is vreemd dat de industrie zelf met onderzoeke­n en cijfers uitpakt. De Europese monitor waarop ze zich beroepen wordt trouwens samengeste­ld door een marketingb­edrijf.” Het convenant maakt ook niet veel indruk op hem. “Kellogg’s en Coca-Cola zijn multinatio­nals en die zijn niet bezig met een Belgisch convenant. De voedingsin­dustrie doet dit natuurlijk om te vermijden dat de overheid zelf normen oplegt. Nochtans zou dat wel moeten. Er is maar één manier om ongezonde voeding een halt toe te roepen: door die producten net als sigaretten zwaar genoeg te belasten. Met dat geld kun je dan weer

gezonde voeding promoten.”

De voedingsin­dustrie reguleert zichzelf een beetje om te vermijden dat de overheid normen oplegt. Nochtans zou dat wel moeten Patrick MULLIE (VUB)

Voedingsex­pert

Labels

De overheid kan volgens Mullie ook andere inspanning­en doen die weinig geld en moeite kosten. “Je kunt warenhuize­n verplichte­n om gezonde producten aan de kassa te zetten. Of de overheid kan, zoals in Frankrijk, een nutriscore invoeren: een rood label voor ongezonde producten, een oranje label voor minder gezonde en een groen label voor gezonde. Dat werkt. Maar de consumptie en marktecono­mie zijn nauw met elkaar verbonden. Er is veel moed nodig om daaraan te raken.” Volgens hem zijn die maatregele­n nochtans nodig. “België kampt met een enorm obesitaspr­obleem. 100.000 kinderen dreigen minder lang te leven door overconsum­ptie als we niet dringend ingrijpen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium