Het Belang van Limburg

Staatsveil­igheid: “Aanslagen spelen in de kaart van extreemrec­hts”

-

BRUSSEL - Volgens de Belgische Staatsveil­igheid spelen de aanslagen in Parijs en Brussel in de kaart van extreemrec­hts. Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) spreekt in de Waalse Supdresse-kranten over “een golf van activiteit” en zegt dat zelfs “aanslagen van extreemrec­htse burgerwach­ten niet uit te sluiten zijn”.

Sinds de aanslagen in Parijs en Brussel merkt de Staatsveil­igheid een opkomst van extreemrec­htse activisten in ons land, zo antwoordde Geens op een parlementa­ire vraag. “Meerdere tientallen van die activisten zijn klaar om geweld te gebruiken en de wet te overtreden voor hun overtuigin­gen.”

Een nieuw fenomeen dat daaruit voortvloei­t, zijn de extreemrec­htse burgerwach­ten die in Belgische steden en gemeenten patrouille­ren. Met als doel: de burger “beschermen” tegen vluchtelin­gen. Maar daar blijft het niet bij, aldus Geens. “De veiligheid­sdiensten monitoren nu al boodschapp­en op sociale media, maar we zien ook meer racistisch­e incidenten tegen asielcentr­a en moskeeën. Zelfs aanslagen vallen niet uit te sluiten.”

Nog volgens Geens worden zeker niet alleen grote steden als Antwerpen, Brussel en Gent getroffen, “maar zijn de activisten ook actief in landelijke gebieden in Oost- en West-Vlaanderen, Limburg, Luik en Brussel”. “Uiteraard hebben we weet dat er in Limburg activisten aanwezig zijn,” reageert de Limburgse procureur Guido Vermeiren. “Maar van burgerwach­ten hebben we geen weet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium