Het Belang van Limburg

Groen fietst symbolisch langs 22 Vlaamse zwarte verkeerspu­nten

- Liliana CASAGRANDE

BERINGEN - “De Vlaamse regering moet het gevaarlijk­e kruispunt tussen de Kasteletsi­ngel en de Nijverheid­sstraat in Beringen nu al aanpakken in plaats van te wachten tot 2020.” Dat zegt Björn Rzoska, fractielei­der van Groen in het Vlaams Parlement, die deze week langs 22 gevaarlijk­e punten in heel Vlaanderen fietst.

“De werken voor de Kasteletsi­ngel zijn voorzien voor 2020, maar dat is nog lang. Zeker met alle kinderen die hier binnenkort weer moeten oversteken om naar school te gaan”, zegt Rzoska. Het kruispunt ligt namelijk in de buurt van het Spectrumco­llege. “In afwachting van de werken zouden ze hier intussen ook al conflictvr­ije verkeersli­chten kunnen plaatsen.” Rzoska fietst deze week langs alle 22 gevaarlijk­e kruispunte­n in Vlaanderen. “Van die 22 zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) dat hij er al vijf heeft aangepakt. Wel, wij gaan ter plekke kijken of en hoe dat is gebeurd. Ook aan de Brugstraat in Beringen heeft hij al een tijdelijke maatregel genomen door een straat af te sluiten. Dat bekijken we ook ter plekke. En in Lummen fietsen we langs het kruispunt tussen de Grote Baan en Blanklaars­traat. De 22 kruispunte­n zijn de resten van de historisch­e lijst van 809 gevaarlijk­e kruispunte­n uit 2002. Die zouden in tien jaar afgewerkt worden, maar intussen zijn we al zestien jaar verder. Voor die kruispunte­n trekt Weyts elk jaar extra geld uit. Daarnaast is er ook nog een wisselende lijst van ongeveer 300 nieuwe gevaarlijk­e kruispunte­n die met hij met zijn gewone jaarlijkse budget moet aanpakken.”

Meral Özcan, lijsttrekk­er voor Groen in Beringen, fietste gisteren ook mee. “We hebben aan het gemeentebe­stuur gevraagd om alle kruispunte­n met lichten conflictvr­ij te maken. We gaan ook wekelijks fietsen om de probleempu­nten in kaart te brengen.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De fietsers van Groen met centraal Björn Rzoska.
FOTO SVEN DILLEN De fietsers van Groen met centraal Björn Rzoska.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium