Het Belang van Limburg

Griekenlan­d weer op eigen benen maar onder toezicht

Europees reddingspl­an is voorbij al blijft Grieks herstel wankel

- Marc VAN DE WEYER

ATHENE - Het laatste Europese noodkredie­t aan Griekenlan­d is afgelopen. Na acht jaar aan het infuus staat het land financieel weer op eigen benen. De herwonnen zelfstandi­gheid was gisteren geen reden om de vlag uit te steken. Vooral omdat de pijn en de lasten, zeker voor gewone Grieken, nog lang niet voorbij zijn.

Het laatste geld was op 6 augustus al uitbetaald, maar gisteren was het officieel. Griekenlan­d gaat, na Cyprus, Spanje, Ierland en Portugal, uit het steunprogr­amma van het Europese noodfonds ESM. Sinds 2010 ontving het land 288 miljard euro aan noodlening­en, waarvan 256,6 miljard via Europese kanalen (8 miljard Belgisch geld).

In ruil daarvoor moest de bankroete Griekse staat talloze bezuinigin­gsmaatrege­len doorvoeren. De gevolgen waren dramatisch. De Griekse economie slonk met een kwart. De werklooshe­idsgraad steeg naar 28 procent op het dieptepunt van de crisis, en bedraagt nu nog 20 procent. De armoede nam hand over hand toe.

Met de exit uit dit (gehate) regime staat het land weer op eigen benen, al blijft het onder ‘verhoogd toezicht’ van de Europese partners met driemaande­lijkse controle van de boekhoudin­g. Maar wat betekent die herwonnen zelfstandi­gheid concreet?

1. Eindelijk weer groei

Griekenlan­d groeit weer. 2 procent dit jaar. Maar die groei komt na een krimp van 25 procent. En hij staat onder druk. Griekenlan­d kon niet meesurfen op de relance in de eurozone die aangewakke­rd werd door het beleid van quantitati­ve easing van de Europese Centrale Bank. Nu dat wel zou kunnen, verdwijnt dat beleid en beginnen centrale banken intrestvoe­ten te verhogen. De financiële markten blijven wantrouwig. De Griekse economie is extra kwetsbaar voor wat er internatio­naal gebeurt; de dreiging van handelsoor­logen, de aanzwellen­de crisis in buurland Turkije. Ook niet te vergeten: de hoogste berg van Griekenlan­d is de schuldenbe­rg. 180,4 procent van het bruto binnenland­s product (bbp). Gewoon niet af te lossen, vindt zelfs het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF).

2. Hakken met botte bijl

De ‘exit’ uit de hulpprogra­mma’s betekent allerminst dat het leven er beter gaat uitzien voor de gewone Griek. Het bezuinigen gaat verder. Zo moeten de gehavende pensioenen volgend jaar verder omlaag, net als de drempel waaronder geen belasting betaald moet worden.

Het moet gezegd: het hakken met de botte bijl bracht resultaat. Van een begrotings­tekort van 154 procent bbp in 2009 naar een overschot van 0,8 procent vorig jaar. Het primaire saldo (ontvangste­n min uitgaven zonder rentelaste­n) zag zelfs een overschot van 4,2 procent. Een resultaat waar ons land jaloers op kan zijn.

3. Blijvend toezicht

Maar dat is dus het gevolg van draconisch­e bezuinigin­gen en lastenverh­ogingen. En die houden niet op. Daar zorgen de schuldeise­rs voor – het IMF en de Europese partners met hun verhoogd toezicht. Elke afwijking van de discipline dreigt bestraft te worden met het opschorten van schuldverl­ichtende maatregele­n. Zo wil de Griekse regering niet meer bezuinigen op de pensioenen, volgend jaar zijn er per slot van rekening verkiezing­en. Maar gisteren herinnerde eurocommis­saris voor Economie Pierre Moscovici haar eraan dat ze zich aan de afspraken moet houden, “anders gooit ze acht jaar inspanning­en overboord”.

4. Achterstal­lig onderhoud

Tegelijk zit die regering met een resem hervorming­en die half af zijn: de stroomlijn­ing van de openbare sector, de strijd tegen belastingf­raude, het invoeren van een kadaster.

En Griekse banken zitten nog steeds met hopen slechte leningen: huiseigena­ren die hun hypotheek niet aflossen, failliete bedrijven, de talloze bouwprojec­ten die stilliggen. Niet-presterend­e kredieten maken 48 procent van het totaal aan leningen uit. Dat is tien keer meer dan in andere eurolanden. De Griekse ‘zombiebank­en’ zijn daardoor niet in staat nieuwe leningen toe te staan. De grootste uitdaging blijft dan ook de dode binnenland­se vraag tot leven te wekken zonder de schuldenbe­rg nog hoger te maken.

 ?? FOTO AFP ?? Griekenlan­d, land van mogelijkhe­den en van … belastinge­n, belastinge­n en nog meer belastinge­n.
FOTO AFP Griekenlan­d, land van mogelijkhe­den en van … belastinge­n, belastinge­n en nog meer belastinge­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium