Het Belang van Limburg

Paus vraagt vergiffeni­s voor misbruik door priesters

- Luc STANDAERT

VATICAANST­AD - In een drie pagina’s lange brief heeft paus Franciscus gisteren vergiffeni­s gevraagd voor de misbruiksc­handalen binnen de katholieke kerk. De paus stond na de publicatie van een gerechteli­jk rapport over decenniala­ng kindermisb­ruik door katholieke priesters in de VS onder druk om een standpunt in te nemen.

Paus Franciscus heeft dat gedaan via een brief aan ‘het volk van God’ die naar Vaticaanse normen ongewoon fors en duidelijk is. “Met schaamte en berouw geven wij toe dat we als kerkelijke gemeenscha­p niet waren waar we moesten zijn, niet tijdig hebben gehandeld… We hebben geen zorg gegeven aan de kleintjes, we hebben hen aan hun lot overgelate­n”, schrijft Franciscus.

De paus had het uitdrukkel­ijk over het gerechteli­jk rapport van vorige week in Pennsylvan­ia: “De voorbije dagen is een rapport verschenen dat het lijden beschrijft van ten minste duizend mensen die gedurende 70 jaar het slachtoffe­r geworden zijn van seksueel en machtsmisb­ruik door priesters. Hoewel de meerderhei­d van die feiten tot het verleden behoort… moeten we ook vaststelle­n dat de toegebrach­te wonden nooit verdwijnen… De hartversch­eurende pijn van de slachtoffe­rs… werd lang genegeerd, stilgehoud­en of het zwijgen opgelegd. Maar hun schreeuw was sterker dan alle maatregele­n om hen stil te houden...”

De paus noemt kindermisb­ruik in zijn brief een misdrijf, en niet alleen een zonde. Hij herhaalt dat de kerk werkt aan een nultoleran­tiebeleid voor misbruik en doofpotope­raties. “Als het antwoord er in het verleden een was van verzuim, willen we nu dat solidarite­it in zijn diepste en meest uitdagende betekenis onze manier wordt om met dergelijke zaken om te gaan.” De paus stond de voorbije dagen onder toenemende druk vanuit de VS om te reageren op het rapport dat de procureur van Pennsylvan­ia vorige week bekendmaak­te. In dat gedetaille­erde werkstuk worden ruim duizend slachtoffe­rs en 300 priesters/daders geïdentifi­ceerd. Het oudst vermelde geval van misbruik dateert uit de jaren ’40 van de vorige eeuw. Franciscus kreeg in het verleden kritiek om zijn lauwe reacties op het bekendrake­n van misbruiksc­handalen in de kerk. Komend weekend reist hij naar Ierland, waar de voorbije jaren ook veel misbruiksc­handalen in de schoot van de katholieke kerk aan het licht gekomen zijn.

 ?? FOTO REUTERS ?? Paus Franciscus.
FOTO REUTERS Paus Franciscus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium