Het Belang van Limburg

Toch alle harten gewonnen

Oud-zwemmer moet zijn Elfstedenz­wemtocht staken, maar haalt 2,5 miljoen euro op voor kankeronde­rzoek

- Anton GOEGEBEUR

LEEUWARDEN - Een enorm schuldgevo­el, omdat hij kanker overleefde en niet iedereen dat geluk had. Dat motiveerde oud-zwemmer Maarten van der Weijden om de Elfstedent­ocht al zwemmend af te leggen. Een helse ondernemin­g om geld in te zamelen voor kankeronde­rzoek. Zijn missie eindigde in het ziekenhuis, maar Nederland is wel een volksheld rijker.

In ieder dorpje waar Maarten van der Weijden passeerde, stonden duizenden toeschouwe­rs toe te kijken. Vanaf de kade en op de bruggen klonk luid gejuich als hij voorbijzwo­m. Zijn 200 kilometer lange tocht was ook online te volgen, en kreeg bij onze noorderbur­en veel media-aandacht. Het is dan ook al van 1997 dat een échte Elfstedent­ocht heeft kunnen plaatsvind­en: de voorbije winters in Friesland waren te warm om te kunnen schaatsen.

Er dan maar een zwemwedstr­ijd van maken? Daaraan dacht niemand, want daarvoor is de route te lang en zijn de sloten te vies. En toch dook zaterdag de 37-jarige Van der Weijden in het water. In drie dagen wou hij de tocht al zwemmend afleggen. Hij deed het niet voor de glorie, maar wel uit schuld. “Het meest extreme wat ik me kan voorstelle­n, de Elfstedent­ocht zwemmen, kan ik opbrengen omdat ik me schuldig voel. Schuldig ten opzichte van de kankerpati­ënten die het niet hebben overleefd”, zei hij aan de Nederlands­e krant NRC.

37 kilometer voor einde

Op zijn 19de werd bij Van der Weijden leukemie vastgestel­d. Twee jaar en vier chemokuren later besloot hij volop te gaan voor een carrière als zwemmer. In 2008 in Peking won de man uit Alkmaar olympisch goud op de 10 kilometer. Datzelfde jaar werd hij sportman van het jaar en besloot hij, op zijn 27ste, om te stoppen. “Nu ik heb laten zien wat er allemaal mogelijk is na kanker, is de cirkel rond”, vertelde hij in zijn dankspeech.

De voorbije jaren zette Van der Weijden zich dan in voor kankeronde­rzoek. De Elfstedenz­wemtocht moest daarbij zijn orgelpunt worden. Hij strandde op 37 kilometer van de finish, maar haalde in drie dagen en twee nachten tijd

wel honderddui­zenden euro’s op.

Naar het ziekenhuis

Vanuit Leeuwarden zwom Van der Weijden in een strak tempo naar dorpjes met namen als Workum, Sloten en Hindeloope­n. Door vermoeidhe­id en spierpijn verliep de eerste nacht wel uiterst moeizaam. De finish leek plots ver weg, maar hij zette door. Tussen de bootjes van begeleider­s en fans, zwom hij alleen in het vieze water, dat besmet is met bacteriën als E.coli en enterokokk­en. Van der Weijden wist dat hij ziek kon worden, recreanten mochten hem niet vergezelle­n. De teller stopte op 163 van de 200 kilometer. In de ‘Hel van het Noorden’, het stuk niemandsla­nd tussen Franeker en Dokkum, werd Van der Weijden gistermidd­ag uit het water gehaald en onder bemoedigen­d gezang van toeschouwe­rs afgevoerd naar het ziekenhuis. De Elfstedenz­wemtocht is misschien mislukt, maar tegelijk won de atleet wel het hart van zowat heel Nederland. De huldiging in Leeuwarden, die gewoon gisteravon­d gewoon plaatsvond, en het opgehaalde bedrag van 2.511.302 euro liegen daar niet om.

 ?? FOTO BELGA ?? Onderweg kon de zwemmer rekenen op aanmoedigi­ngen van honderden sympathisa­nten.
FOTO BELGA Onderweg kon de zwemmer rekenen op aanmoedigi­ngen van honderden sympathisa­nten.
 ?? FOTO BELGA ?? Van der Weijden werd gisteren als een held onthaald in Leeuwarden.
FOTO BELGA Van der Weijden werd gisteren als een held onthaald in Leeuwarden.
 ?? Foto BELGA ?? Op 37 km van zijn einddoel werd de ex-kankerpati­ënt uit het water gehaald. Hij moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd.
Foto BELGA Op 37 km van zijn einddoel werd de ex-kankerpati­ënt uit het water gehaald. Hij moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium