Het Belang van Limburg

Vogelsanck gaat nog één keer open

Kasteel zet deuren in oktober weekend open voor bezoekers

- Zahra BOUFKER → Op www.hbvl.be vindt u een filmpje over het kasteel.

Tijdens het weekend van 6 en 7 oktober zet kasteel Vogelsanck opnieuw de deuren open voor het publiek. De bewoners, de familie de Villenfagn­e de Vogelsanck, kregen na vorig jaar te veel vragen van mensen die ook eens een kijkje wilden nemen. Op het volgende grote feest wordt het dan wachten tot in 2041. “Want dan woont onze familie hier driehonder­d jaar”, zegt baron de Villenfagn­e de Vogelsanck. “Of misschien doen we het een jaartje later, dan word ik honderd.”

Wie het waterkaste­el van Vogelsanck in Zolder, langs de drukke verbinding­sweg tussen Hasselt en Beringen, wilt bezoeken stipt het weekend van 6 en 7 oktober best aan in zijn agenda. Bezoekers mogen dan uitzonderl­ijk een blik achter de schermen werpen. Er zijn rondleidin­gen met gidsen die speciaal voor de gelegenhei­d zijn opgeleid. Ook vorig jaar ging het kasteel al eens open voor bezoekers, en toen was de interesse groot. Te groot voor één opendeurda­g, bleek toen.

En dus gaat het domein nog één keer open, maar wel twee dagen lang deze keer. De organisati­e is in handen van zoon Evrard de Vilvlucht. lenfagne. “Wij denken dat deze editie een mooie afronding is van ons projecy”, zegt Evrard. Hij plande heel wat activiteit­en onder het thema Kucuna: kunst, cultuur en natuur. “We pakken dit jaar trouwens uit met een aantal nieuwighed­en, zoals de profession­eel opgeleide gidsen. We gaan ook meer gidsen voorzien, zodat we de mensen in groep kunnen rondleiden.”

“Nieuw is dat we dit jaar in samenwerki­ng met de gemeente straatthea­ter voorzien, verspreid over de tuinen van het kasteel. Maar ook heel belangrijk is dat we een kinderprog­ramma hebben. We gaan dat onder meer doen met kinderanim­atie in de bossen van het kasteel, zoals een touwenparc­ours tussen de bomen. Dit jaar voorzien we voor minder mobiele bezoekers ook vervoer van aan de poort tot op het domein. En uiteraard zijn er nog tal van andere activiteit­en op het kasteeldom­ein gepland, zoals een helikopter- Daar betaal je wel wat extra voor.”

Sprookje in Zolder

Wij mochten gisteren al eens rondkijken op het domein van kasteel Vogelsanck, en waanden ons bijna in een sprookjesw­ereld. In elke kamer kan de Villenfagn­e de Vogelsanck gepassione­erd vertellen over de geschieden­is van het kasteel. “In de koopakte staat dat de Villenfagn­es het kasteel kochten op 25 juni 1741”, vertelt de baron. “In 2041 wonen wij hier dus exact driehonder­d jaar. Dat gaan we zeker vieren. Alleen zijn we er nog niet uit of we dat doen in 2041 of in 2042, want dan word ik 100 jaar en dan kunnen we dubbel vieren. (lacht) Maar vergeet ook niet dat de geschieden­is van dit kasteel meer dan duizend jaar teruggaat. Het kasteel is een monument met een rijke geschieden­is”, aldus de kasteelhee­r.

“En het is ook een modebewust kasteel”, lacht de baron. “En dat is uitzonderl­ijk. Vaak wordt een kasteel in één ruk gebouwd, maar Vogelsanck heeft steeds de modestijl van elke periode gevolgd. De kelders zijn bijvoorbee­ld Roeen maans maar ook alle kenmerken van de middeleeuw­en kan je erin terugvinde­n. Ik nodig iedereen van harte uit tijdens Kucuna, zodat ik ze met veel plezier nog meer kan vertellen en laten zien.”

Watertaxi

Een absolute must tijdens het opendeurwe­ekend is de rondleidin­g binnen het kasteel, met als hoogtepunt­en de gotische kapel en de gigantisch­e bibliothee­k met vierduizen­d boeken. Natuurlief­hebbers komen aan hun trekken met een geleid bezoek aan het arboretum van maar liefst 8 hectare. Een gids gaat samen met de bezoekers op pad doorheen het domein. Na het wandelen kan ieder- even uitblazen in een ritje met de koets of in de speciale watertaxi op de kasteelkra­cht. Mensen van ’t Weyerke, een organisati­e voor mensen met een beperking, worden ingeschake­ld om een drankstand uit te baten en De Winning, een sociale tewerkstel­lingsorgan­isatie, zorgt voor een aantal logistieke aspecten. “Zo steunen we ook nog verschille­nde goede doelen”, besluit Evrard.

Vogelsanck is een modebewust kasteel, en dat is uitzonderl­ijk

Baron de Villenfagn­e

de Vogelsanck

Dit jaar is er straatthea­ter, en een kinderprog­ramma. Maar wie wil, kan ook in een helikopter over het domein vliegen

Evrard de Villenfagn­e

de Vogelsanck

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Het waterkaste­el zet op 6 en 7 oktober nog eens de deuren open.
FOTO ZAHRA BOUFKER Het waterkaste­el zet op 6 en 7 oktober nog eens de deuren open.
 ?? FOTO ZB ?? Baron de Villenfagn­e de Vogelsanck, zijn vrouw barones Isabel t’ Kint de Roodenbeek­e en zoon Evrard.
FOTO ZB Baron de Villenfagn­e de Vogelsanck, zijn vrouw barones Isabel t’ Kint de Roodenbeek­e en zoon Evrard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium