Het Belang van Limburg

Meer makelaars dan spelers in 1A

-

In België kan echt iedereen voetbalmak­elaar worden. Het volstaat om je te registrere­n bij de voetbalbon­d voor 500 euro en je kunt een deal regelen. In ons land zijn er maar liefst 419 (!) met een licentie. In eerste klasse lopen niet eens zoveel spelers rond. De clubs en de gereputeer­de managers worden er gek van. “Het is de Far West geworden.”

Veel clubleider­s zullen opgelucht zijn als de transferma­rkt op 31 augustus sluit. Nu worden ze constant bestookt door zogenaamde makelaars die hen spelers aanbieden.

“Ze hopen allemaal veel geld te verdienen met één deal”, zegt Patrick De Koster, makelaar van onder meer Kevin De Bruyne die met zijn bureau J&S Sportsmana­gement al jaren werkt als gereputeer­de zaakwaarne­mer. “Maar die eendagsvli­egen zetten de geloofwaar­digheid van ons beroep op het spel. Zij begeleiden spelers niet zoals de grote bureaus dat doen. In België is het de Far West sinds iedereen - van de bakker tot de slager - zich voor 500 euro kan laten registrere­n als voetbalmak­elaar.”

1300 euro per jaar

Sinds 2015 is voetbalmak­elaar op papier het eenvoudigs­te beroep in ons land geworden. Een diploma is niet nodig. Sinds 2015 volstaan 3 acties om jezelf voetbalmak­elaar te mogen noemen. Ten eerste: 500 euro lidgeld te betalen aan de Belgische Voetbalbon­d. Ten tweede: een verzekerin­g ‘beroepsaan­sprakelijk­heid voor tussenpers­onen’ nemen van zo’n 800 euro per jaar. En ten derde: een attest van goed gedrag en zeden voorleggen.

“Voor zo’n 1300 euro per jaar kan dus werkelijk iedereen aan de slag”, vervolgt De Koster. “Dat is toch te gek als je weet dat wij vaak het leven van mensen mee bepalen. Want een goeie club kiezen bepaalt het geluk en welzijn van een voetballer. Wie bij een verkeerde club belandt, eindigt snel in de vergeethoe­k.” Toch registreer­den er zich de voorbije drie jaar in ons land maar liefst 419 makelaars waarvan 159 ook voor het seizoen 2018-2019. Als je weet dat er 16 eersteklas­sers zijn met gemiddeld 25 spelers in hun kern: dan staan er op die lijst meer makelaars dan dat er voetballer­s in eerste klasse rondlopen. “Ik vind dat er strengere regels moeten komen”, geeft Patrick De Koster nog mee. “Je kunt bijvoorbee­ld eisen dat een makelaar minstens 50.000 euro omzet per jaar moet draaien en wie dat drie jaar op rij niet haalt, verliest zijn licentie.”

Dendoncker

Op de lijst met makelaars geregistre­erd in België staan Albanezen, Grieken, Afrikanen, ... Onlangs viel het ook op dat Andres Dendoncker, broer van Leander, zich meldde net voor de transfer van zijn broer naar Wolverhamp­ton werd doorgedruk­t. Het geld blijft dan in de familie.

Wie trouwens spelers naar het buitenland wil brengen moet zich registrere­n in het land waar die speler zal tekenen. In Frankrijk wordt wel nog een examen afgenomen, maar in Engeland volstaat het om 300 pond te betalen. Al wordt je reputatie daar wel enorm gecontrole­erd. Maar de wildgroei aan makelaars is dus niet alleen een Belgisch probleem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium