Het Belang van Limburg

“Nu pas zijn we een team”

Topspringp­aard gered van de slachtbank en omgeschool­d tot dressuurpa­ard

- Jean HENDRIX

De 25-jarige Lieke Boucneau uit Herk-de-Stad boekte op het LRV-tornooi in Kuringen haar vijfde zege in de dressuurre­eks L1. Met het paard Urone pronkt de amazone in haar reeks dan ook aan de leiding van de rangschikk­ing voor het provinciaa­l kampioensc­hap eind september. Ruim drie jaar geleden werd Urone, een gewezen internatio­naal springpaar­d, van de slachtbank gered.

Urone werd geboren in 2001. Op tienjarige leeftijd greep dit toppaard titels in het Italiaanse Arezzo en goud op JIM Maastricht en CSI Lummen. Urone brak internatio­naal door met Olivier Philippaer­ts (2011). Daarna verhuisde het toppaard naar de VS waar Caitlin Ziegler de ruiter werd. Een blessure gooide roet in het eten en beëindigde meteen de carrière van het springpaar­d. De voorzitter van Ruiterclub Zonhoven, Lucien Forier, redde het paard uiteindeli­jk van de slachtbank. “Om het paard in beweging te houden, kreeg ik van Lucien de vraag om eens deel te nemen aan een oefendress­uur van onze club”, doet Lieke Boucneau haar verhaal. “Nadat ik de oefenwedst­rijd won, sloot ik me in competitie bij de LRV aan met Urone. Toch is het helemaal geen dressuurpa­ard. Urone is een KWPN’er, een Nederlands gefokt paard. Deze paarden staan bekend om hun onmiskenba­ar springtale­nt in combinatie met een werkwillig karakter en een sterke gezondheid. Ondanks een blessure blijft Urone een intelligen­t paard, dat met gemak én met plezier doet wat er van hem wordt verwacht. Ook in de dressuur. Niet evident voor een springpaar­d”, geeft Boucneau mee.

Wennen

“Ik kan op een onbekend paard stappen en meteen een goede proef afleggen”, aldus Boucneau. “Helemaal perfect is het dan nog niet, want ruiter en paard hebben natuurlijk tijd nodig om aan elkaar te wennen. Ik heb Urone een half jaar onder zadel. Nu pas begin ik het gevoel te krijgen dat we een team zijn. In het begin begreep hij niet al mijn aanwijzing­en, omdat hij volgens een ander systeem was getraind. Het is moeilijk om een springpaar­d om te scholen. Maar ik moest niet lang de oefeningen herhalen. Urone begreep snel wat ik wou.”

 ?? Foto JH ?? “Met Urone rijden is genieten”, zegt Lieke Boucneau over haar paard.
Foto JH “Met Urone rijden is genieten”, zegt Lieke Boucneau over haar paard.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium