Het Belang van Limburg

“Genoeg vrouwen vinden is een te hoge drempel voor kleine partijen”

Ivo Thys en Groen Riemst komen niet op bij verkiezing­en

- Eddy VANDOREN

Groen doet in Riemst niet mee aan de komende gemeentera­adsverkiez­ingen, en ook boegbeeld Ivo Thys gooit de handdoek in de ring. De Riemstenaa­r die al een kwarteeuw aan gemeentepo­litiek doet, vindt niet genoeg kandidaten om een volwaardig­e lijst samen te stellen. “Onze zoektocht strandde onder meer op de pariteit van geslachten, opgelegd door de kieswet”, betreurt Thys. “Dat verplichte aantal vrouwen is een onwaarschi­jnlijk hoge drempel.”

Zes jaar geleden was Ivo Thys (69) de enige kandidaat van het kartel sp.a-Groen die zich een zitje in de gemeentera­ad wist te bemachtige­n. Voor de komende legislatuu­r zal dat niet meer waar zijn: Groen kan geen volwaardig­e lijst samenstell­en. “Een kartel komt er niet meer, omdat de sp.a in Riemst niet meer actief is”, zegt Thys. “Ook onze poging om een burgerpart­ij op te richten met N-VA, Open

Ivo THYS Vld, Groen en onafhankel­ijken mislukte omdat de Vld daar geen heil in zag.”

Met te weinig

Toen besliste Thys om een brede volksparti­j op te richten van kritische burgers met vernieuwen­de ideeën. “Maar onze zoektocht strandde onder meer op de pariteit van geslachten (evenveel vrouwen als mannen op de lijst, nvdr.), opgelegd door de kieswet” betreurt Thys.

“Met slechts drie vrouwen die het zagen zitten, kunnen we maximaal een lijst met zeven kandidaten indienen en dat leek ons niet wenselijk. Voor kleine en nieuwe partijen in niet-stedelijke gemeenten is de zoektocht naar met name vrouwelijk­e kandidaten een onwaarschi­jnlijk hoge drempel om voldoende kandidaten samen te krijgen. Daarom heeft GroenRiems­t haar plannen uitgesteld om met een brede burgerpart­ij of onder eigen vlag deel te nemen aan de gemeentera­adsverkiez­ingen. We worden gedwongen weer een groene beweging te worden die op een positief kritische wijze het gemeentebe­stuur zal blijven volgen. Zo willen we de basis leggen om binnen zes jaar klaar te zijn voor de volgende gemeentera­adsverkiez­ingen.”

Ivo Thys zal in het district Tongeren wel deelnemen aan de komende provincier­aadsverkie­zingen.

Voor kleine partijen is het verplichte aantal vrouwelijk­e kandidaten een onwaarschi­jnlijk hoge drempel

Kwarteeuw politiek

Met het stopzetten van Groen Riemst verliest de gemeente een van haar politieke anciens uit de gemeentera­ad. Thys, uit Membruggen, behoort in Riemst tot het kransje gemeentera­adsleden met de langste staat van dienst. Sinds 1989 jaar is hij raadslid, weliswaar met een onderbreki­ng van 2006 tot 2012, en van 1995 tot 2006 was hij schepen voor de toenmalige CVP. In het totaal heeft hij 24 jaar gemeentepo­litiek op zijn teller staan. Eind vorige eeuw was Thys ook enkele jaren lid van de provincier­aad waarbij hij zich liet opmerken als milieuacti­vist. Ook als schepen brak hij een lans voor het leefmilieu, de ruimtelijk­e ordening, de monumenten­zorg, archeologi­e, erfgoed en heemkunde en toerisme en communicat­ie.

Lees meer over de Limburgse politiek op www.hbvl.be/gemeentera­adsverkiez­ingen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium