Het Belang van Limburg

Stad Hasselt trekt in nieuw stadhuis ’t Scheep

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

Vanaf zeven stadskanto­ren, gehuurde gebouwen en magazijnen hebben ze gisteren de verhuizing ingezet: in een week tijd verhuist de stad Hasselt zo goed als alle personeel naar het nieuwe stadhuis aan de kleine ring. Zo’n 560 mensen (OCMW inclusief) trekken mee, goed voor 54 verhuiswag­ens. De hele week kunnen mensen nog wel terecht in de oude kantoren, de stad sluit niet. “Vanaf 27 augustus gaan dan hier de deuren open voor het grote publiek”, toont burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V).

“Dit is de grootste verhuizing in de geschieden­is van het Hasseltse stadsbestu­ur”, knikken Nadja Vananroye en stadsingen­ieur Marc Swyngedouw. De diensten aan de Thonissenl­aan kregen gisteren de primeur (en taart). Eindigen doen ze vrijdag met het personeel dat tot nog toe werkt aan het Groenplein. “Voor sommige medewerker­s zal het wennen worden, we werken niet meer met vaste bureaus maar werkplekke­n naargelang de taak die je op dat moment hebt. Straathoek­werkers hebben hier bijvoorbee­ld

➜ 46 miljoen euro heeft het nieuwe stadhuis gekost

➜ 560 mensen zullen hier werken, van de 1.300 stadsperso­neelsleden

➜ 3 kilometer archief vertrekt naar het stadsarchi­ef (bouwvergun­ningen, burgerlijk­e stand, financiële stukken)

➜ het OCMW draagt 1,2 km dossiers over aan de archieven

➜ 10.000 ‘verse’ dossiers verhuizen mee, goed voor 54 verhuistru­cks

➜ 1.150 verhuisdoz­en met persoonlij­ke spullen en lopende dossiers worden vervoerd

➜ 4.656 meubels van de vroegere kantoren gaan naar de musea, sporthalle­n, biebs,... geen vaste stek omdat ze veelal op de baan zijn.”

Toiletzeep

Kinderziek­tes zijn er bij de verhuizing zoals verwacht. Zo blijken de plattegron­den op de dienst Welzijn allemaal onderstebo­ven te hangen. Of iemand dat al gezien heeft? “Ja, ze hangen bewust zo, om de bureaus juist aan te geven. Een foutje bij het printen...”, klinkt het. Wachten is het ook nog even op de zetels voor de informele hoekjes, spiegels en zeepdispen­sers voor de toiletten. Maximaal twee boxen mag elk personeels­lid meenemen, met lopende dossiers, bureaugeri­ef en persoonlij­ke spullen. “Het is wel niet de bedoeling dat die hier worden uitgestald, we werken met clean desk en flexibele werkplekke­n. Iedereen moet aan dat bureau kunnen werken, ’s avonds moet het allemaal opgeruimd worden”, benadrukt Koen Deconinck, algemeen directeur van de stad. Het meubilair is nieuw, de oude bureaus vertrekken naar de sporthalle­n, biebs, domein Kiewit,... “Die waren zeker vragende partij.”

En wat gebeurt er nu met die zeven locaties waar het stadsperso­neel tot nog toe zat? Vananroye: “Dat zijn we nog aan het bekijken. Sommige huurden we, andere waren onze eigendom. Maar het was duidelijk dat we iets moesten doen: verschille­nde gebouwen waren helemaal versleten en we wilden ook de stadsdiens­ten samenbreng­en om efficiënte­r te kunnen werken.”

Zuileiken

Tot verdieping 3 kunnen inwoners, boven is voor de back office. In een hoek van het stadhuis is ook een kantoor voor de politie om kleine aangiftes te doen of raad te vragen, dat wordt vanaf midden oktober bemand. Een aantal kantoren en vergaderru­imtes in de nieuwbouw gaan verhuurd worden, in het gerestaure­erde rijkswacht­gebouw trekt Radio 2 maar ook daar zoeken ze bijkomende huurders en een horeca-uitbater. “Dat loopt nog, we wilden eerst de stad zelf verhuizen. Op 25 september is alvast de eerste gemeentera­ad in de nieuwe raadszaal in het rijkswacht­gebouw. De beschermde hekken worden later teruggepla­atst, de aanplantin­g is voor november. Dat is de laatste fase. Mensen die bezorgd zijn over de verdwenen bomen: de zuileiken komen terug.”

Vanaf volgende maandag kan iedereen er terecht, maar voor de Hasselaren zelf wordt er nog gezocht naar een datum om het nieuwe stadhuis feestelijk te openen. “We krijgen wel al veel vragen van vereniging­en om het hier te bezichtige­n. Zelfs vanuit Antwerpen.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Zo’n 560 mensen verhuizen mee naar het nieuwe stadhuis, dat volgende week opent. Het uitzicht krijgen ze er gratis bij.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Zo’n 560 mensen verhuizen mee naar het nieuwe stadhuis, dat volgende week opent. Het uitzicht krijgen ze er gratis bij.
 ??  ?? Een filmpje van de verhuis vindt u op hbvl.be
Een filmpje van de verhuis vindt u op hbvl.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium