Het Belang van Limburg

70 bezwaarsch­riften tegen nieuwe woonblok

Buren boos over kappen bosje langs Koning Boudewijnl­aan

- Dirk JACOBS

De buren uit de Hasseltse Veldmansbr­ugstraat, Willekensm­olenstraat en de buurt van het Sint-Janspleint­je en de Congostraa­t zijn petities gestart tegen de bouw van 79 appartemen­ten en een kantoorrui­mte op de plek waar vandaag een bosje staat. Daarvoor loopt een aanvraag voor bouwvergun­ning van projectont­wikkelaars Kolmont en Limburgse Villabouw. Van het openbaar onderzoek dat nu loopt, maken de buren gebruik om ook bezwaarsch­riften te gaan indienen.

“We zijn boos. Echt boos”, zegt Erik Quanten namens de buurtbewon­ers. “Omdat het bosje zal sneuvelen, omdat de verkeersdr­ukte hier zal toenemen én omdat de borden haast verstopt zaten in het groen. We waren enorm verrast door het nieuws.” Volgens Quanten mag de stad zeker 70 bezwaarsch­riften verwachten. “We hopen echt dat ze dit project terugschro­even en eventueel een grondruil met de huidige brandweers­ite aanbieden aan de ontwikkela­ars. Zo kunnen zij alsnog bouwen in de buurt en blijft het bosje bewaard. Dat zullen wij als buren dan opruimen. Want hoewel we vandaag niet in het bosje komen, biedt het ons wel een groene buffer tegen het verkeer op de Koning Boudewijnl­aan.” Quanten stelt zich ook vragen bij de bewering van de immogroepe­n dat het bos maar 44 bomen zou tellen. “Dat zijn alleen de bomen met een omtrek van minimum één meter. Zij moeten gecompense­erd worden. Het perceel bestaat uit minstens twee keer zoveel bomen. Bovendien denken we niet dat de Veldmansbr­ugstraat geschikt voor veel meer autoverkee­r.”

Niet minder groen

Ook PvdA schaart zich achter het burenprote­st en lanceerde op sociale media al een oproep om schepen Tom Vandeput (CD&V) te mailen over het bouwprojec­t. “Dit is het zoveelste stukje groen dat verdwijnt in Hasselt”, zegt Kim De Witte (PvdA). “Het behoud van groen lijkt voor het huidige stadsbestu­ur echt geen prioriteit. Er is nochtans voldoende ruimte in de stad voor extra bewoners. Denk maar aan de vele leegstaand­e woningen en appartemen­ten of aan de oude brandweers­ite”, zegt ook De Witte. “Ook daar is nog plaats voor 79 woongelege­nheden. Bovendien is ook naast de oude Brandweers­ite nog plaats, want die gronden zijn eigendom van het AGB. De stad kan toch voorstelle­n aan de eigenaars van het Veldmansbo­s om de grond te ruilen, zodat dit bos niet moet worden gekapt.” Schepen van Wonen Tom Vandeput blijft er stoïcijns onder: “Wij willen als stad niet meegaan in politieke spelletjes van oppositiep­artij PvdA.” “Dit is een privaat stuk bouwgrond dat sinds jaren zo gecataloge­erd staat”, vult stadsingen­ieur Marc Swyngedouw aan. “Het openbaar onderzoek is nu lopende, de gele affiches hangen correct uit en iedereen die dat wenst kan zijn of haar bezwaren indienen bij de stadsadmin­istratie. Daarna zullen de bevoegde stadsdiens­ten het dossier beoordelen op basis van inhoud, architectu­ur en het aan het wettelijk kader toetsen.”

Leefbaar

“Mensen met vragen mogen ook ons contactere­n op info@komont.com”, zegt Michel Verhoeven van bouwontwik­kelaar Kolmont, die nog benadrukt een volwaardig alternatie­f te willen voorzien voor het bosje. “Een parkje dat open is voor de Hasselaar. Hasselt is de hoofdstad van Vlaanderen­s meest groene provincie en ook voor ons moet dat zo blijven.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De buren willen het groen in hun omgeving niet gerooid zien worden.
FOTO SERGE MINTEN De buren willen het groen in hun omgeving niet gerooid zien worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium